Enkele mannelijke leraren in Spanje dragen sinds kort een rok op school. Dit uit protest tegen de stereotype kledingvoorschriften op scholen. De actie kreeg online veel bekijks en ging viraal.
De actie staat in Spanje bekend onder de noemer #LaRopaNotieneGenero, oftewel ‘kleding heeft geen gender’. Aanleiding voor het protest is de schorsing van een Spaanse jongen die vorig jaar een rok naar school droeg.
Geen schaamte om rok te dragen
Docenten Manuel Ortega (37) en Borja Velazquez (36) schamen zich niet om een rok te dragen. Een van hun leerlingen werd afgelopen maand gepest. De leraren werken op de Virgen de Sacedon basisschool in Valladolid. Daar werd het jongetje gepest omdat hij een t-shirt droeg waarop een anime-afbeelding stond. Anime zijn plaatjes van Japanse cartoon- en stripfiguren
Mede-leerlingen riepen homofobe opmerkingen naar het jongetje. Docent Ortega draagt om die reden uit protest sinds begin mei een rok. Samen met zijn collega Velazquez. Zo proberen ze aandacht te trekken voor tolerantie op school.
Tolerantie en respect op Spaanse scholen
Zo schreef Ortega in een Tweet: «Een school die lesgeeft met respect, diversiteit, samenwerking en tolerantie. Kleed je hoe jij dat wilt! Wij steunen de campagne #Laropanotienegenero.» Volgens de leraar was het niet de bedoeling om viraal te gaan op social media. Het gaat om respect en tolerantie op de onderwijsinstellingen. Ook hopen de twee leerkrachten andere docenten aan te moedigen.
Geschorst om dragen van rok
Vorig jaar oktober werd de Spaanse Mikel Gomez geschorst vanwege zijn kledingkeuze. Ook werd hij doorverwezen naar een psycholoog omdat hij een rok droeg op zijn school in Bilbao. Het jongetje sprak zich uit in een video op TikTok in november. En dat filmpje ging viraal. Vlak daarna ontstond ‘draag een rok naar school-dag’ en honderden leerlingen en docenten deden mee.
Op social media vind je verschillende berichten van leraren die zich aansluiten bij de beweging. Veel ouders spreken hun lof uit over de actie. En volgens de Spaanse berichtgeving dragen ook sommige mannelijke leerlingen nu een rok.