In april kwamen twee Nederlandse vrouwen die in Merksem een ‘vrouwenrijschool’ planden, serieus in opspraak. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zei toen dat ze hun naam moesten veranderen om een vergunnning te bekomen. In het Belgisch staatsblad verschenen ze nu toch onder de ‘verboden’ naam.
Toen de Nederlandse Samira Masrour en haar zakenpartner begonnen met de opstart van een nieuwe rijschool aan de Lambrechtshoekenlaan in Merksem, was er commotie omdat de school enkel vrouwen zou toelaten. De twee vrouwen baatten in Rotterdam al jaren zo’n rijschool uit. Op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden, merkte het duo dat er ook in België ruimte was voor een dergelijke project. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) was toen echter allesbehalve opgezet met het plan. “Realiteit zal het alleszins niet worden, want een vergunning zal men van mij nooit krijgen”, klonk het in april.
Discriminatie
De twee vrouwen pasten zich echter aan, nadat ze op de hoogte gebracht waren van de verplichte non-discriminatieregels. “We zetten onze deuren voor iedereen open, ook mannen”, aldus één van de uitbaters. “Ondertussen hebben wij een vergunning ontvangen. Momenteel zijn we volop bezig met de voorbereidingen en we hopen binnenkort van start te kunnen gaan.” Maar de vergunning kwam wel met een belangrijke vereiste: de naam moest ook aangepast worden. In het Belgische staatsblad staat nu echter nog steeds ‘Vrouwenrijschool’.
Niet goed begrepen
“Het feit dat de oprichting blijkbaar toch onder die naam gebeurt, doet mij vermoeden dat de oprichtster een en ander nog niet volledig begrepen heeft. Het lijkt mij moeilijk om als rijschool niet te discrimineren richting cliënten, of lesgevend personeel, als de naam alleen al het tegenovergestelde zegt”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder (N-VA). Op de vraag of ze van plan is de naam alsnog te veranderen, wilde zaakvoerster Samira Masrour nog geen commentaar geven.
Het bericht ‘Vrouwenrijschool’ houdt vast aan verboden naam verscheen eerst op Metro.