Viroloog Steven Van Gucht vindt het begrijpelijk dat sommige mensen coronamoe zijn, maar benadrukt dat de crisis wel degelijk reëel is en we het probleem samen moeten oplossen. Dat vertelde hij op de persconferentie van Sciensano.
De voorbije week raakten gemiddeld 491 mensen per dag besmet door het coronavirus. De week ervoor waren dat er 292. Op een week tijd is het aantal nieuwe infecties met 68 procent gestegen. In totaal werden er de voorbije zeven dagen 3.435 nieuwe besmettingen geregistreerd. Vorige donderdag werden er maar liefst 591 besmettingen vastgesteld.
In de ziekenhuizen werden de voorbije week gemiddeld 24 nieuwe coronapatiënten per dag opgenomen. Dat is 35 procent meer dan de week voordien. In onze ziekenhuizen liggen momenteel in totaal 271 coronapatiënten (+28%), onder wie 58 op intensieve zorgen (+23%).
De voorbije week stierven gemiddeld 2,7 personen per dag. Dat is een stijging van 36 procent ten opzichte van de week voordien.
Cijfers zullen blijven stijgen
Steven Van Gucht legt uit dat de tweede golf van het coronavirus sinds half juli begonnen is en dat de cijfers nog een tijdje zullen blijven stijgen, ook het aantal ziekenhuisopnames. “We noteren ondertussen reeds 13 gemeenten met meer dan 1 op 1000 besmette personen in de voorbije week. Ook de cijfers in onze ziekenhuizen beginnen geleidelijk aan te stijgen. Het aantal patiënten op intensieve zorgen, bijvoorbeeld, is verdubbeld sinds begin juli”, klinkt het.
Meerdere steden en leeftijdsgroepen besmet
Hij benadrukt dat niet enkel Antwerpen zwaar getroffen wordt, maar tevens andere dichtbevolkte steden. Bovendien raken ook steeds meer mensen van andere leeftijdsgroepen besmet. “Dit is niet alleen een probleem in Antwerpen. We zien stijgingen op verschillende plaatsen in bijna alle provincies, voornamelijk in de dichtbevolkte steden en in wijken met lagere socio-economische status. Het hoogste aantal besmettingen vindt nog altijd plaats bij twintigers en dertigers, maar ondertussen zien we de cijfers ook stijgen bij andere leeftijdsgroepen, waaronder de jongsten en ook de oudsten. We weten nog niet hoe lang en hoe hoog deze golf zal worden, maar ik heb er wel vertrouwen in dat we met onze gezamenlijke inspanningen deze golf onder controle kunnen krijgen. De basisregels werken en daarmee kunnen we het redden, maar het is wel belangrijk dat we ze consistent toepassen”, luidt het.
Heel reële crisis
Ten slotte heeft Van Gucht nog een belangrijke boodschap voor mensen die de impact van het coronavirus minimaliseren. “Veel mensen zijn coronamoe. Er is een tendens om schuldigen te zoeken, er is een tendens om kritiek te geven. Dat is begrijpelijk, maar ik wil het herhalen: een virus is niemand zijn fout. We gaan dit samen moeten oplossen. Sommigen die de maatregelen beu zijn, twijfelen soms aan de realiteit van de verspreiding van het virus en de ernst van de infectie. Er circuleren veel misvattingen op het internet en complottheorieën. Sommige mensen, veelal jongeren, voelen zich niet altijd betrokken bij het probleem, maar ze moeten er rekening mee houden dat ook zij allemaal oudere familieleden, vrienden of collega’s hebben die wel risico lopen. Deze reacties zijn volkomen begrijpelijk, het virus is een onzichtbare vijand, maar deze crisis is wel degelijk heel reëel en we moeten dit probleem samen oplossen. Hou vol, heb moed, aanvaard dat we nog enkele moeilijke maanden tegemoet gaan, maar ik heb er vertrouwen in dat we hopelijk volgend jaar terug kunnen keren naar een meer normale samenleving. Dit zal uiteindelijk voorbijgaan”, besluit hij.
Het bericht Steven Van Gucht: “Veel mensen zijn coronamoe, maar er komen nog moeilijke maanden aan” verscheen eerst op Metro.