Ryanairpiloten in België, Nederland, Duitsland, Ierland en Zweden leggen vandaag het werk neer. De piloten staken omdat ze betere arbeidsvoorwaarden willen. In ons land schrapt de luchtvaartmaatschappij 108 vluchten, maar ze maakt zich sterk dat in heel Europa 85% gewoon zal doorgaan. Test-Aankoop sleept Ryanair intussen voor de rechter omdat gedupeerde reizigers geen compensatie krijgen. De Belgian Cockpit Association (BeCA) vindt dat de politieke wereld het bedrijf op de Belgische regels moet wijzen.
«De politieke wereld moet zijn verantwoordelijkheid nemen in het dossier van Ryanair», klinkt het bij de beroepsvereniging van Belgische piloten, naar aanleiding van de staking van vandaag. Bij Ryanair wordt al maanden overlegd over betere arbeidsvoorwaarden voor de piloten en het cabinepersoneel bij de Ierse luchtvaartmaatschappij. Maar dat overleg heeft na al die maanden helemaal niets opgeleverd, stelt BeCA-voorzitter Alain Vanalderweireldt vast. «Er is geen enkele intentie bij Ryanair om iets te veranderen.»
Het gevolg is een staking van de Belgische piloten, maar van harte doen ze dat niet. De piloten vragen concreet dat Ryanair, net als de andere maatschappijen, het Belgisch arbeidsrecht respecteert. De overheid kan daarbij niet aan de zijlijn blijven staan, vinden de piloten.
Stevige impact
Nieuwe acties na vandaag zijn nog niet gepland. Dat hangt af van de reactie van Ryanair. Maar de eis van de piloten zal zomaar niet verdwijnen na vandaag, aldus nog Vanalderweireldt. Ook in Duitsland, Ierland, Zweden en Nederland lieten piloten van de lagekostenmaatschappij eerder al weten vandaag de hele dag te staken.
Als gevolg van de staking bij Ryanair zijn vandaag 26 van de 46 geplande vluchten op de luchthaven van Zaventem geschrapt. Het gaat zowel om aankomende als vertrekkende vluchten, meldt Brussels Airport. In Charleroi schrapt Ryanair 82 vluchten, 41 vertrekkende en 41 aankomende. Daar zijn zowat 14.000 passagiers getroffen.
Test-Aankoop
Ryanair weigert overigens om passagiers te compenseren voor de geannuleerde vluchten als gevolg van de recente stakingen bij de luchtvaartmaatschappij. Om die reden zal consumentenorganisatie Test-Aankoop binnenkort naar de vrederechter stappen met vijftig individuele dossiers. De luchtvaartmaatschappij verschuilt zich achter overmacht. Maar, aldus Test-Aankoop, in het verleden heeft het Europees hof van Justitie al geoordeeld dat een interne staking bij een luchtvaartmaatschappij geen geval van overmacht is.
Het bericht Ryanair-staking laat zich vandaag voelen verscheen eerst op Metro.