De Australische overheid gokt op slakken van een halve meter groot om de doornenkroon uit te schakelen. De zeester is een van de grootste bedreigingen voor het Great Barrier Reef en een van de favoriete snacks van de slak.
Het voortbestaan van het Great Barrier Reef is essentieel voor het ecosysteem van en toerisme in Australië. Maar het koraal wordt onder andere weggevreten door de doornenkroon, een zeester die zich als de pest verspreid heeft over de zeebodem. Australië hoopt dat een reuzenslak zal helpen.
Al 100.000 babyslakken
Concreet gaat het over de Charonia, een slijmerd die tot een halve meter groot kan worden. De overheid heeft een budget van 568.000 dollar, of 474.857 euro, uitgetrokken om de beestjes te kweken en testen met hen uit te voeren. Ondertussen zijn er al 100.000 larven uitgekomen.
Om te voorkomen dat de slakken op zich zelf het koraal beginnen te domineren zullen ze enkel op afgesloten plaatsen vrijgelaten worden. Zo ondersteunen ze enkel het voortbestaan van het koraal, dat voor Australië een economische waarde heeft van 56 miljard dollar, of bijna 47 miljard euro.