De Poolse regering wil uit de Istanbulconventie stappen, een internationaal verdrag dat geweld tegen vrouwen bestrijdt. “Vrouwen worden al voldoende beschermd én het verdrag bevat volgens ons schadelijke elementen”, klinkt het.
Vandaag zet de Poolse regering formeel het proces van terugtrekking uit de zogeheten Istanbulconventie in gang. Dat mensenrechtenverdrag van de Raad van Europa is erop gericht geweld tegen vrouwen te voorkomen en te bestrijden. Volgens de Poolse regering worden vrouwen al voldoende beschermd dankzij de hervormingen afgelopen jaar. “Het verdrag bevat elementen van een ideologie die wij schadelijk achten”, zegt minister van Justitie Ziobro.
“Geen respect voor religie”
Volgens de Poolse regering toont het verdrag geen respect voor religie. In het document staat ook dat op school aandacht moet worden besteed aan gendergerelateerde zaken, iets waar de conservatieve regeringspartij PiS (Prawo i Sprawiedliwosc ofwel Recht en Rechtvaardigheid, red.) het niet mee eens is.
“Die partij is erg gehecht aan de traditionele normen en waarden”, verklaart VRT-correspondent Marc Peirs, die in Polen woont, aan VRTNWS. “De Poolse identiteit, het gezin, het geloof; dat staat volgens Recht en Rechtvaardigheid haaks op holebirechten en alles wat met genderdiscussies te maken heeft.” PiS voerde dan ook een campagne gericht op het inperken van LGBTI+-rechten. Twee weken geleden werd de partij van president Andrzej Duda herverkozen na een nipte verkiezingszege.
Protest
Afgelopen vrijdag kwamen onder meer in de Poolse hoofdstad Warschau duizenden mensen, voornamelijk vrouwen, op straat tegen de plannen van de Poolse regering. De Raad van Europa en verschillende Europese parlementsleden hebben Polen opgeroepen om zich niet uit de Conventie terug te trekken. Meer dan veertig landen ondertekenden het verdrag, waaronder ook België in 2016.
Het bericht Polen trekt zich terug uit verdrag dat geweld tegen vrouwen bestrijdt verscheen eerst op Metro.