Het gaat bergaf met de persvrijheid in Europa, en België is daarop geen uitzondering. Het aantal landen waar journalisten hun werk in alle veiligheid kunnen doen, blijft in dalende lijn gaan. Dat stelt Reporters zonder Grenzen (RSF), de organisatie die zich wereldwijd inspant om de persvrijheid te beschermen, vast.
Behalve met diverse vormen van fysieke agressie zien Europese journalisten zich in toenemende mate geconfronteerd met pogingen tot intimidatie en gerechtelijke procedures, betreurt de ngo. De organisatie publiceerde gisteren haar jaarlijkse rapport. Daaruit blijkt dat Europa, de regio waar het traditioneel het best gesteld is met de persvrijheid, het opnieuw slechter doet dan andere jaren. Ook België verloor twee plaatsen en eindigt op de negende stek met een score van 12,07.
Omzendbrief
Reporters zonder Grenzen hekelt vooral een Belgische omzendbrief die maakt dat een rechter bepaalde berichtgeving voor publicatie kan bekijken en kan beslissen wat het Belgische volk al dan niet te zien krijgt. “Een directe schending van de grondwet”, vindt de organisatie.
Behalve over censuur klagen de journalisten in België de laatste maanden ook over een gebrek aan financiering, signaleert RSF. Als voorbeeld wordt de staking bij de RTBF op 23 februari 2019 tegen de bezuinigingen op het personeel aangehaald, evenals de herstructurering bij de Franstalige mediagroep L’Avenir. Een andere passage in het rapport gaat over RTL, dat in november 2018 politiek commentator Emmanuelle Praet schorste omdat ze tijdens een uitzending de vertegenwoordigers van ‘gele hesjes’ op de korrel had genomen.
Noorwegen op 1
Wereldwijd werd de grootste achteruitgang geregistreerd in Noord- en Zuid-Amerika, maar Europa en de Balkanlanden eindigen op een twijfelachtige tweede plaats. In Malta, Slovakije en Bulgarije loert het risico op moord om de hoek. De organisatie maakt zich voorts ernstig zorgen over de anti-mediaretoriek die tegenwoordig in grote delen van de wereld hoogtij viert.
Het klassement wordt net als vorig jaar aangevoerd door Noorwegen (7,82), gevolgd door Finland (7,9), Zweden (8,31), Nederland (8,63) en Denemarken (9,87). Turkmenistan doet het van alle 180 landen het slechtst in de index, na Noord-Korea, Eritrea, China en Vietnam. Groot-Brittannië springt van de 40ste naar de 33ste plaats en de Verenigde Staten zakken naar nummer 48.
Het bericht Persvrijheid staat onder druk in Europa verscheen eerst op Metro.