Niets gezelliger dan thuiskomen bij je lief. Al denkt niet iedereen daar zo over: een latrelatie hebben, zit steeds meer in de lift. Kunnen samenwonenden iets van hen leren?
Living Apart Together (LAT) wordt volgens relatietherapeute Rika Ponnet de samenlevingsvorm van de toekomst. Uit onderzoek uit 2017 blijkt dat 1 op 20 Belgen ouder dan 30 in een relatie zit zonder samen te wonen. Wat kunnen samenwonendenleren van koppels in een latrelatie?
Ademruimte
Psychotherapeute en auteur van het boek ‘Happy Relationships’ Lucy Beresford vertelt in de The Guardian dat ze gelooft dat succesvolle latrelaties een evenwicht tussen onafhankelijkheid en emotionele toewijding bewaren. “Latrelaties laten toe dat mensen hun eigen ding kunnen doen”, klinkt het. “Het geeft je ademruimte en voorkomt ergernissen.”
Die ademruimte kan echter ook gevonden worden bij samenwonende koppels, door bijvoorbeeld elk eigen hobby’s te beoefenen en je eigen netwerk op te bouwen.
Zelfredzaamheid
Het koesteren van zelfredzaamheid is een vaardigheid die samenwoners kunnen leren van latrelatiekoppels. “Het is belangrijk dat we ons emotioneel ondersteund voelen door onze partner,” zegt Beresford “maar we mogen nooit verwachten dat iemand ons redt.” Het is het tegenovergestelde van afhankelijkheid en je emotioneel gewicht op je partner gooien. “Op emotioneel vlak moeten we veerkrachtig zijn”, aldus de psychotherapeute.
Niet meer dan realistisch
Volgens Beresford zijn latrelaties niet meer dan realistisch, weg van het sprookjesidee van de eeuwige liefde onder één dak. “Mensen worden steeds ouder en brengen dus steeds meer tijd samen door”, zegt ze. Praktische veranderingen zijn daarom misschien noodzakelijk om een relatie te doen blijven duren.
Niet weglopen
Het bericht Zorgt een latrelatie voor liefdesgeluk? verscheen eerst op Metro.