Opgelet: zelf pasta maken (en proeven) kan verslavend zijn!
Sinds we een tijdje geleden begonnen zijn met zelf pasta maken, willen we niet meer terug. En waarom zouden we? ’t Is héél gemakkelijk én enorm lekker. Geloof ons vrij; eens je het zelf probeert, wil je niets anders meer.
Wat heb je nodig?
Als bloem gebruiken we graag ‘semola’ van het merk ‘De Cecco’ als basis. Dit vind je doorgaans terug in de bakafdeling van de supermarkt. Voor één kilogram van die bloem betaal je, afhankelijk van de winkel, net geen 3.5 euro. Verder heb je 1 ei per 100 gram bloem nodig. En dat is het! Met zo’n 300 gram bloem en 3 eieren kan je zo’n 6 tot 8 porties maken.
Mengen en kneden…
Sommigen werken graag op hun volledige aanrecht, maar zelf vinden we het handiger om in een grote kom of pot eerst al wat te roeren. Doe de bloem in de kom, maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren in het midden van het kuiltje toe. Met een vork (of met de hand) draai je zachtjes in de eitjes en neem je telkens een beetje meer bloem mee.
Blijf met de vork werken tot het haast onmogelijk is om nog verder te mengen. Haal nu alles uit de kom, leg het op je aanrecht en kneed verder met de hand. Je mag zeker tien minuten lang goed doorkneden. Uiteindelijk krijg je een mooie bol pastadeeg! Die mag je even laten rusten. Toch minstens een kwartiertje. Dit doe je bijvoorbeeld door ‘m in een diepvrieszakje te steken en in de koelkast te leggen of op kamertemperatuur met folie te bewaren. Heb je nadien nog overschot? Dan kan je de rest van de bol nog een tijdje bewaren in de diepvriezer!
Wat nu met die bol pasta?
Nu kan je gaan kiezen. Je kan met een deegrol aan de slag om bijvoorbeeld lasagnevellen te maken. Maar ook handig is een pastamachine aan te schaffen. Online vind je er al vanaf 30 euro. Geen geld, als je kijkt wat je er allemaal mee kan doen! Van mooie vellen voor lasagne en ravioli tot spaghetti of tagliatelle; het kan allemaal.
Vergeet het zout niet!
Als je de pasta nadien nog kookt (wat wel aan te raden is natuurlijk), vergeet dan zeker niet éxtra veel zout bij het kokend water te doen. Geloof ons vrij: je kan er amper mee overdrijven. En wanneer de pasta klaar is? Dat hangt natuurlijk van de dikte af. Meestal volstaan een paar minuten wel. Best proef je zelf even tijdens het koken. Wel eerst even blazen, natuurlijk!
Voor de volledigheid voegen we nog een extra filmpje toe waarin alles haarfijn uitgelegd wordt. Veel plezier en laat het smaken!
Foto: Pexels