De armen van mensen die in gebergten wonen zijn korter dan gemiddeld. Dat heeft een onderzoek van de Cambridge University uitgewezen. De kortere armen zou liggen aan de lage hoeveelheid zuurstof in de lucht.
Uit een onderzoek van inwoners van het Himalaya-gebergte blijkt dat de armen van mannen en vrouwen die in een hooggebergte leven gemiddeld 1,3 centimeter korter zijn dan van mensen die lager wonen. “Hun lichaam heeft namelijk meer energie nodig om andere botten in hun lichaam te laten groeien”, klinkt het.
Zuurstof
“Op grote hoogtes zit er minder zuurstof in de lucht”, legt onderzoekster Stephanie Payne uit aan Daily Mail. En precies dat heeft een gevolg voor de ledematen. “Energie uit voedsel wordt door het tekort aan zuurstof minder efficiënt opgenomen. Daardoor is er minder energie over dat het lichaam kan gebruiken om te groeien”, aldus de studie.
Prioriteiten
De wetenschappers konden concluderen dat er bepaalde lichaamsdelen prioritair zijn in vergelijking met anderen. “Door het gebrek aan energie moet het lichaam keuzes maken”, legt Payne uit. “Zo vindt het lichaam de volledige groei van het hand blijkbaar belangrijker dan de lengte van de arm.” De lage temperaturen in hoge gebieden zouden ook een rol spelen in de lichaamsgroei. Zo zouden korte ledematen meer warmte vasthouden.
Het bericht Wie in de bergen woont, heeft kortere armen verscheen eerst op Metro.