Mensen die rondlopen met een soa en dat anoniem willen laten weten aan een bedpartner, kunnen dat voortaan doen via Partneralert.be. In een eerste fase moet je daarvoor wel nog langs de Belgische referentiecentra gaan, daarna wordt de tool misschien verder opengesteld.
Te weten komen dat er bij jou een seksueel overdraagbare aandoening is vastgesteld, is allesbehalve prettig. Maar bijkomend is het ook heel belangrijk dat je je sekspartners hiervan op de hoogte brengt, om zo verdere besmettingen te voorkomen.
Niet iedereen geeft even graag toe dat zij de oorzaak zijn voor dat branderig gevoel dat iemand anders ervaart tijdens het plassen. Dat ongemakkelijke nieuws brengen kan voortaan via Partneralert. De website laat je toe je sekspartner(s) anoniem te waarschuwen. De sensibiliseringscampagne rond de lancering van de nieuwe website heeft als slogan ‘Het stopt bij mij!’.
Systeem houdt geen gegevens bij
Nadat een soa gediagnosticeerd wordt, krijgen patiënten een code waarmee ze via de website www.partneralert.be hun sekspartners kunnen informeren. Er worden geen persoonlijke gegevens bijgehouden die de identiteit van de verzender en ontvanger kunnen onthullen. In een eerste fase verloopt anonieme partnerverwittiging voor hiv en soa’s uitsluitend via de Belgische aidsreferentiecentra. Als de nieuwe tool aanslaat, kunnen ook andere zorgverleners instappen.
“We waarschuwen partners te weinig”
“Partnerwaarschuwing vormt een belangrijk onderdeel in de preventie van hiv en soa”, zegt Sandra Van den Eynde van Sensoa. “We weten uit soa-rapporten dat dit nog veel te weinig gebeurt, zowel op initiatief van de patiënt als van de arts. Een instrument dat hieraan een impuls geeft, was dus broodnodig.”