«Wandelen is goed voor je.» Hoe vaak hebben we dat zinnetje wel al niet gehoord? Veel kans dat je moeder het destijds al zei toen je als kind geen zin had om te stappen en tijdens de coronacrisis werden we vaker dan ooit gewezen op het belang van lichaamsbeweging voor onze mentale gezondheid.
Iets waar we het minder vaak over hebben, is hoe lang je nu precies moet wandelen om de vruchten te plukken van je uitje. Uit een wetenschappelijk onderzoek waarvan de resultaten werden gepubliceerd in European Heart Journal blijkt nu dat dat minder lang is dan je zou denken – al valt of staat alles met je tempo.
(Snel)wandelen
Uit een onderzoek bij 2.000 personen tussen de 45 en 63 jaar blijkt namelijk dat zeventien minuten joggen of snelwandelen volstaat om de VO2-max, de waarde van de maximale zuurstofopname bij cardio-oefeningen, met vijf procent te doen stijgen. En dat is een belangrijke indicator voor je fysieke conditie. Dat betekent dus dat een snel blokje om tijdens je middagpauze al erg veel deugd kan doen. Ben je een trage wandelaar, dan zal je echter een uur nodig hebben om hetzelfde resultaat te bereiken. Voordeel is wel dat je intussen meer dan genoeg tijd hebt om je omgeving grondig in je op te nemen.
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/wandelen-maar-een-kwartier-stevig-doorstappen-doet-wonderen