Gelukkig zijn, het is een doel waar we constant naar streven in het leven. En er zijn een aantal dingen ‘onmisbaar’ om dat doel te bereiken. Een goede carrière, een mooi huis, een liefdevolle relatie… Pas als je al die puntjes kan afvinken en voortdurend positief bent, heb je zogenaamd het recht om gelukkig te zijn. Wat als we nu eens vrede namen met wat negativiteit zo nu en dan?
We leven in een maatschappij waar we constant, direct of indirect, worden aangespoord om toch maar vooral positief te zijn. De melige quotes vliegen ons om de oren op Instagram, mokken, de muur van onze moeders en boeken die wijze levenslessen menen te prediken. Laten we een fractie van een seconde alle hoop varen, dan is er steevast iemand die “positief blijven” of “lach eens” uitkraamt.
Toxische positiviteit
Toxische positiviteit zoals dat fenomeen heet, is overal. Zelfs grote merken als Coca-Cola duwen ons met de neus in de positiviteit. In reclamefilmpjes nemen mensen een slok van het drankje en vervolgens lijkt het alsof ze de sleutel tot het paradijs hebben gevonden. Vrolijk zijn voelt bijna als een verplichting; er is geen plaats of begrip voor wat negativiteit van tijd tot tijd. Lachen en doorgaan is het devies.
Maskerade
Maar net daardoor verliezen we onze band met de werkelijkheid. Het leven zit vol rotte momenten, hoe hard men ook probeert om dat te negeren. Je angsten en emoties toelaten is beangstigend op zich en daarom verstoppen we ons massaal achter een masker van positiviteit. Volgens therapeut Sally Baker vraagt het blijven lachen echter zoveel energie van ons, dat het net een negatieve impact heeft. “Je moet eerlijk zijn tegenover jezelf over je gevoelens. Negatieve gedachten uitspreken kan bevrijdend werken. Je gaat beseffen dat het leven gewoon verdergaat, of je nu even verdrietig bent of niet”, aldus Baker aan Metro UK.
In onze zoektocht naar geluk focussen we zo hard op het ‘einddoel’, dat we voorbijgaan aan echte emoties. Geluk is veel meer dan alleen maar positief in het leven staan en quotes inkaderen om aan de muur te hangen. Even een momentje stilstaan bij hoe je je echt voelt, doet vaak veel meer voor je geluksgevoel.
Het bericht Waarom het oké is om niet altijd positief te zijn verscheen eerst op Metro.