Kinderen die na minder dan 37 weken zwangerschap worden geboren, hebben in hun volwassen leven een duidelijk kleinere kans om een partner te vinden. Maar er is ook goed nieuws: wanneer vroeggeborenen toch een relatie hebben, is die relatie even goed als die van anderen. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
Dat vroeggeboren kinderen een grotere kans hebben op een fysieke of mentale beperking of leermoeilijkheden was al langer duidelijk. Maar over de sociale gevolgen van een vroeggeboorte is er veel minder gepubliceerd in de medische literatuur. Onderzoekers van de universiteit van Warwick analyseerden daarom alle publicaties over dit onderwerp. Ze vonden een twintigtal studies, waaraan meer dan 4 miljoen volwassenen deelnamen. Het resultaat van deze analyse werd onlangs gepubliceerd in het medisch vakblad JAMA.
Uit de analyse blijkt dat vroeggeboren mensen vergeleken met anderen 28% minder kans hebben om een relatie aan te knopen. Ze hebben ook 22% minder kans om een kind te krijgen. Er is bovendien een duidelijke invloed op het seksleven: vroeggeboren volwassenen hebben 2,3 keer minder kans om een sekspartner te vinden. Bij extreem vroeggeborenen (minder dan 28 weken zwangerschap) is dat zelfs 3,2 keer.
Sociale vaardigheden
De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat vroeggeborenen vaak meer verlegen zijn en over minder sociale vaardigheden beschikken. Ze roepen daarom ouders en verzorgers op om extra aandacht te besteden aan het ontwikkelen van deze vaardigheden.
Ze benadrukken ook dat de kwaliteit van de relaties van vroeggeboren volwassenen even goed is als die van anderen. De zwangerschapsduur of geboortegewicht heeft hier geen invloed op, besluiten ze.
Het bericht Vroeggeborenen vinden moeilijker de liefde verscheen eerst op Metro.