Heel wat voedingspatronen zijn de afgelopen jaren bijzonder populair geweest. Maar het glutenvrije dieet is een blijvertje, al is het niet zomaar een trend. Het vermijden van gluten, die je onder andere vindt in tarwe, gerst, rogge en haver, zou een vitaal element zijn voor een gezonde levensstijl. Maar verschillende studies en experten hebben ondertussen aangetoond dat deze stelling toch niet helemaal zou kloppen. Metro beantwoordt in dit artikel al jouw prangende vragen over gluten.
Wat zegt de wetenschap over een glutenvrij dieet? Kan het de kans op hartziekten voorkomen?
Een onderzoek van enkele Harvard-wetenschappers, dat gepubliceerd werd in het Britisch Medical Journal, stelt dat het vermijden van gluten de kans op hartziekten niet vermindert. De wetenschappers verzamelden de data van 110.000 studies die de afgelopen 26 jaar gevoerd werden. Daaruit bleek dat personen die gluten mijden, bepaalde vezelbronnen die nuttig zijn voor het hart niet binnen krijgen.
Voor wie zijn gluten gevaarlijk?
Mensen die lijden aan coeliakie zijn intolerant voor gluten. De gluten brengen hun immuunsysteem behoorlijk in de war en voorkomen de absorptie van bepaalde voedingsstoffen door de beschadiging van het slijmvlies van hun dunne darm. Hun lichaam kan ook een ernstige allergische reactie opwekken. In sommige gevallen hebben patiënten last van een opgezette buik, diarree, constipatie, hoofdpijn en een verminderde eetlust. Een dokter kan vaststellen of je lijdt aan een glutenintolerantie.
Hoe weet je of er gluten in je eten zit?
Lees de ingrediëntenlijst. De fabrikant is verplicht om te vermelden of er al dan niet gluten in zijn producten zitten. Er wordt ook steeds vaker rekening gehouden met glutenintoleranties. In sommige landen, waaronder België, werd in de wet vastgelegd dat er een etiket moet plakken op glutenvrije voedingswaren. Maar dat is nog niet overal in de wereld het geval.
Wie een glutenintolerantie heeft en producten op de markt koopt of eens uit eten gaat, kan zich niet baseren op de ingrediëntenlijst, al kan je het wel vragen. Besef dat je er dan moet op kunnen vertrouwen dat jouw eten in aanraking kan gekomen zijn met producten waar wél gluten in verwerkt zijn.
Is een glutenvrij dieet duur?
“Ik betaal meer dan 300 dollar (265 euro) per maand aan eten”, getuigt Diane aan Metro. De vrouw lijdt aan coeliakie en stelt dat glutenvrije producten vaak vijf keer zo duur zijn dan normale producten. De Nederlanse Harmke bevestigt op haar blog schaer.com dat glutenvrije producten allesbehalve goedkoop zijn. “Om er zeker van te zijn dat een product glutenvrij is, moeten er controles en testen worden uitgevoerd. Er zijn strikte richtlijnen en regels voor het maken van een glutenvrij voedingsmiddel. Omdat kruisbesmetting altijd op de loer ligt, is het van belang dat een glutenvrij product in een glutenvrije omgeving wordt gemaakt. Er is dus vaak een aparte ruimte nodig om de glutenvrije producten te creëren. Ten slotte worden dit soort etenswaren gemaakt van duurdere grondstoffen. Dit alles kost tijd en geld wat vervolgens verrekend wordt in de prijs.”
Het bericht Vier vragen over gluten beantwoord verscheen eerst op Metro.