Onderzoekers maken zich ongerust over het alcoholgebruik van Vlaamse studenten. Een grootschalige bevraging door de KU Leuven bij eerstejaarsstudenten leert dat 37% onder hen te veel alcohol drinkt. Vijf jaar geleden was dat nog 26%.
Onderzoekers van de KU Leuven peilen elk jaar naar de geestelijke gezondheid van de 18- en 19-jarigen. Daarbij vragen ze ook naar het alcoholverbruik van de jongeren. Uit de cijfers van vorig academiejaar blijkt dat 37% te veel dronk. Dat is een kwart meer dan vijf jaar geleden. Een drankgedrag wordt aanzien als problematisch door rekening te houden met het aantal consumpties, het gedrag (of je bijvoorbeeld alles nog kan herinneren) en de gevolgen (of je bijvoorbeeld hebt gevochten).
Punten liggen 11% lager
“Bij die problematische drinkers heeft alcohol een grote impact op hun leven”, zegt Ronny Bruffaerts van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven in de krant. “Ze slapen minder goed, veroorzaken overlast op straat, komen minder naar de les, enzovoort. Zelfs hun punten lijden eronder: hun gemiddelde jaarpercentage ligt tot 11% lager.”
Een eenduidige verklaring voor de stijging van het alcoholmisbruik heeft de onderzoeker niet, maar hij verwijst wel naar een normalisering van overmatig drankgebruik, schrijven de kranten van Mediahuis. Het aantal echt verslaafde studenten bleef de voorbije jaren nagenoeg stabiel, op 2 à 5%. De KU Leuven wil het probleem aanpakken. Met ludieke campagnes, zoals gratis ontbijt voor nuchtere studenten, maar ook met trajectbegeleiding.
Het bericht Vier op tien studenten hebben drankprobleem verscheen eerst op Metro.