Soms voel je het al vanaf het eerste krampje: het wordt een moeilijke bevalling op het toilet. Helemaal alleen in het kleinste kamertje voor je uit zitten staren zie je niet zitten, dus dan neem je maar je smartphone mee voor wat pleeplezier. Niets fijner dan eindeloos scrollen tijdens de grote boodschap, ware het niet dat je er kennelijk aambeien van krijgt volgens deze dokter.
De tijd vliegt als je plezier hebt, maar als het op toiletgewoontes aankomt houd je de tijd beter wat in de gaten. Volgens Anthony Youn, een plastisch chirurg uit Detroit in de Verenigde Staten, zou langer dan 15 minuten aan een stuk op het toilet zitten namelijk aambeien veroorzaken. En de grootste reden waarom we langer blijven zitten? Doomscrollen op de smartphone.
«Voor een langere periode op het toilet zitten, zeker als je je inspant, kan ervoor zorgen dat bloed zich rond je anus en rectum begint te verzamelen. Dat kan resulteren in grote bloedvaten die vingervormig zijn, met andere woorden: aambeien», aldus dokter Youn in een TikTok-video.
Schildpad
Meer nog: «Aambeien kunnen komen piepen uit je kont. En sommige mensen gebruiken hun vinger om ze terug in hun poep te duwen, een beetje zoals je het hoofd van een schildpad opnieuw in zijn schild zou duwen», zegt dokter Youn.
De verklaring hiervoor is dat de inspanning van op het toilet zitten voor irritatie en ontstekingen zorgt van het bindweefsel in die buurt. Op termijn kunnen die ontstekingen zich transformeren tot aambeien.
@tonyyounmd Why you should get off the can! #toilethabits #pooping #todayilearned
Aambeien zijn vrij gemakkelijk te behandelen, maar dat maakt ze nog geen aangenaam kwaaltje: ze maken het toiletbezoek bijzonder onaangenaam en zijn vaak pijnlijk.
Voorkomen is dus beter dan genezen: het is een goed idee om je toilettijd te beperken en je smartphone te laten voor wat het is. De badkamer is sowieso al niet de meest hygiënische ruimte, dus op die manier hou je jouw gsm én jouw holletje proper.
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/van-deze-ingeburgerde-toiletgewoonte-krijg-je-aambeien