Eeuwig leven zit er voor de mensheid nog niet in, maar we kunnen wel ons leven zo lang mogelijk proberen te rekken. En voeding speelt een sleutelrol daarin, zo blijkt nog maar eens uit een nieuwe studie. De onderzoekers beweren dat je maar liefst tot 13 jaar langer kan leven als je jouw voedingspatronen deftig aanpast, zeker als je op een jonge leeftijd start.
De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Medicine. De studie werd uitgevoerd door de non-profitorganisatie ‘True Health Initiative’, een coalitie van experten die onderzoeken hoe je levensstijl kan bijdragen tot je gezondheid. Ze onderzochten hoe voeding kan dienen als een medicijn dat ziektes kan voorkomen. Ze gebruikten meta-analyses en gegevens van de Global Burden of Disease studie, een database die doodsoorzaken, ziektes en risicofactoren in 204 landen en gebieden over de hele wereld volgt.
Uit hun studie bleek dat de levensverwachting aanzienlijk toeneemt als mannen of vrouwen hun ‘typisch westerse dieet’, met veel rood vlees en bewerkte voeding, vervangen door een ‘geoptimaliseerd dieet’, met veel fruit, groenten, granen en noten. Wanneer een vrouw beter begon te eten op haar twintigste zou haar levensverwachting met tien jaar kunnen toenemen. Bij een man die op die leeftijd gezond begint te eten kan het zelfs gaan over 13 jaar extra. Maar ook zestigers die hun voeding aanpassen kunnen acht à negen jaar toevoegen aan hun leven. Tot slot zouden ook tachtigers 3,5 jaar aan hun levensverwachting kunnen breien als ze op die leeftijd hun dieet omgooien.
Maar wat is een geoptimaliseerd dieet?
De studie raadt aan om meer peulvruchten (zoals bonen, erwten en linzen), volkoren en noten (walnoten, amandel, pecannoten) te eten. Zo krijg je niet alleen meer proteïnes binnen, maar ook gezonde vetten, vitamines, mineralen en antioxidanten die bijdragen tot een verlaagd risico op chronische ziektes.
Belangrijk om vaker te schrappen uit je dieet is dan weer rood vlees, waarvan al langer bekend is dat er gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn zoals hart- en vaatziektes en darmkanker. Mager gevogelte, vissen en plantaardige eiwitten zijn gezonde vervangers volgens de studie. Plantaardige eiwitten zijn te vinden in sojabonen, kikkererwten, linzen, tofu, tempeh, noten, zaden, quinoa of zelfs broccoli.
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/tot-13-jaar-langer-leven-dan-moet-je-jouw-voeding-op-deze-manier-aanpassen-volgens-nieuwe-studie