De kookboeken van Jeroen Meus, Sandra Bekkari en Pascale Naessens heeft iedereen al in zijn kast staan. Toch heeft de culinair-literaire wereld meer te bieden. Deze drie thematische kookboeken doen je nieuwe horizonten verkennen.
Janne Vandevelde
Culinaire reis
Er zijn verschillende kookboeken op de markt die je een bepaalde hoek van de wereld laten proeven. Ben je op zoek naar een beetje magie in de keuken, dan moet je eens bladeren in dit kookboek rond het feeërieke Venetië. Je leert gerechten voor prinsessen te bereiden, zoals spinazie-ricotta-munttaart, sint-jakobsschelpen met pistachegratin en aardbeien-wodkasorbet.
Skye McAlpine, Aan tafel in Venetië, Luitingh-Sijthoff, 312 p., 29,99 euro
Kiplekker
Andere boeken zetten dan weer één ingrediënt in de spotlights. Kip is een klassieker in de keuken, en je kan er 1001 gerechten mee klaarmaken. Dit boek bundelt de vaste waarden, zoals Gentse waterzooi, maar ook nieuwe gerechten. Ik ga watertanden van de Balinese kippensatés, pittige Thaise kippensoep en kiptaco’s met avocado en limoen.
Sophie Matthys, Kip, Manteau, 144 p., 19,99 euro
Feestje zonder vlees
Ten slotte zijn ook boeken die focussen op een dieet populair. Heb je veel vegetarische vrienden, en weet je niet wat je voor hen kan klaarmaken? ‘Vegafeest’ stelt je verschillende sharing dinners voor, gezellig én gezond. Met de regenboogcurrytafel maak je vast indruk op je gasten.
Nina Olssen, Vegafeest, Luitingh-Sijthof, 192 p., 20 euro
Het bericht Tips & trends: 3 x alternatieve kookboeken verscheen eerst op Metro.