We hebben het al vaker gezegd, maar zero waste is een populaire term op dit moment. Steeds meer mensen proberen om minder tot geen afval te produceren. Allemaal goed en wel, maar als je in de supermarkt rond je kijkt, lijkt het een bijna onmogelijke uitdaging. Toch is het absoluut mogelijk en kan ook jij (deels) zero waste winkelen.
Wat, waar, hoe?
Eerst en vooral is het natuurlijk een kwestie van een winkel te vinden waar je etenswaren in bulk kan kopen. Wat groenten en fruit betreft is dat op zich niet zo moeilijk. De meeste supermarkten hebben een uitgebreid, onverpakt aanbod. Als je naast zero waste ook biologisch wil winkelen, is er vaak wel een probleem. Biologische producten zitten – bizar genoeg – namelijk dikwijls in een plastic verpakking. Je hebt dus twee opties. Ofwel kies je ervoor om (bijna) geen biologische groenten of fruit te kopen en kan je gewoon je boodschappen doen bij de supermarkt of buurtwinkel. Ofwel ga je wel voor biologisch en trek je dus best naar de biowinkel of biomarkt. Neem sowieso je eigen, stoffen zakjes mee waar we het later nog over zullen hebben.
De kans is groot dat je naast groenten en fruit ook nog andere etenswaren wil inslaan. Pasta, rijst, muesli, bonen, meel… Droge producten kan je in veel biowinkels in bulk kopen. Volgende week zetten we enkele bulkwinkels in de kijker, dus houd de website zeker in de gaten. Voor verse producten zoals kaas, vlees of boter kan je je lokale specialiteitszaak of de biowinkel proberen. Neem je eigen (glazen) potjes mee en vraag of ze je aankopen daarin kunnen doen. Melk en andere dranken kan je dan weer in glazen flessen kopen die je achteraf terugbrengt naar de winkel, hergebruikt of recycleert.
Dit heb je nodig
Als je zero waste wil winkelen, ga je best niet met lege handen de deur uit. Er zijn een aantal benodigdheden waar je niet onderuit kan als je afval wil vermijden. Wij lijsten de belangrijkste even op.
Glazen of metalen potjes. Deze heb je best in verschillende formaten naargelang wat je erin wil doen. Van minuscule versies voor kruiden tot enorme bokalen voor een flinke pastavoorraad. Probeer wel consequent te zijn en geen duizend-en-een verschillende soorten mee te nemen – dat maakt het voor de winkeluitbater ook makkelijker. Onderaan je pot schrijf je in onuitwisbare inkt het gewicht van de lege pot, zodat ze aan de kassa het nettogewicht van je inkopen kunnen berekenen.
(Zelfgemaakte) groenten- en fruitzakjes. Deze komen handig van pas voor groenten en fruit. In tegenstelling tot plastic wegwerpzakken kan je deze steeds opnieuw gebruiken. In bio- en bulkwinkels worden speciaal hiervoor ontworpen zakjes verkocht, maar je kan ook makkelijk zelf de handen uit de mouwen steken. Een lichte stof en een naaimachine is alles wat je nodig hebt.
Eierdoos. Dit spreekt voor zich en heb je uiteraard niet nodig als je zelf kippen hebt die in je eiervoorraad voorzien.
Bijenwaspapier. Klinkt misschien een beetje raar, maar dit is een milieuvriendelijke variant van aluminium- of vershoudfolie. Handig als je bijvoorbeeld een kaasje wil kopen bij de kaasboer. Net zoals de zakjes kan je deze ook zelf maken, al vraagt het misschien wat meer inspanning. Online zijn talloze instructievideo’s te vinden die je laten zien hoe het moet.
Katoenen shoppers. Om te vermijden dat je zonder zakken aan de kassa staat, neem je best altijd op z’n minst een grote katoenen shopper mee. Je hebt ze in alle vormen en maten en sommige zijn zo leuk dat ze makkelijk als handtas door kunnen gaan.
Dit mag je links laten liggen
Zero waste shoppen lijkt misschien duur en tijdrovend, maar er zijn ook heel wat dingen waar je nooit meer naar moet omkijken en die je in de supermarkt kan overslaan.
Alles waar een verpakking rondzit. Vermijd vooral niet-recycleerbaar materiaal. Zoals gezegd zal je toch nog regelmatig glazen flessen moeten kopen en toiletpapier is ook moeilijk te vervangen.
Wattenschijfjes. Koop een keer een aantal herbruikbare, wasbare wattenschijfjes en je bent er voorgoed van af. Je bespaart heel wat afval en het is een makkelijke manier om wat meer zero waste te worden. Leuk voordeel: je zit ook nooit meer zonder. Tenzij je te lang je was laat liggen natuurlijk.
Aluminiumfolie, vershoudfolie, boterhampapier… Dankzij je bijenwaspapier kan je dit makkelijk overslaan in de winkel.
Tampons en maandverband. Er zijn tegenwoordig heel wat ecologische alternatieven op de markt. Denk bijvoorbeeld aan de menstruatiecup, wasbaar maandverband of menstruatieondergoed. Bespaart je heel wat geld, want eerlijk is eerlijk: menstruatieproducten zijn allesbehalve goedkoop.
Specifieke poetsmiddelen. Met wat azijn, sodium-bicarbonaat en water kan je eigenlijk alles aan. Online vind je een overvloed aan poetsmiddelrecepten (klinkt lekker huishoudelijk) die ervoor zorgen dat je geen tientallen verschillende schoonmaakmiddelen meer in huis moet halen. Weg dus met die lelijke, ongezonde producten.
Wasmiddel. Hier heb je wellicht nog niet aan gedacht, maar ook wasmiddel is makkelijk vervangbaar. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om wasnoten te gebruiken – die gooi je achteraf gewoon bij het compost. Onze redactrice is ook fan van de EcoEgg wasbal. Ziet er wat raar uit en het is nogal moeilijk om te snappen hoe het werkt, maar het werkt wel.
Flessenwater. Het vergt misschien wat aanpassingstijd, maar met wat goede wil kan je flessenwater makkelijk vervangen door kraantjeswater. Indien nodig kan je er wel voor kiezen om dat te filteren. De meest ecologische keuze is wellicht de houtskoolfilter: die laat je enkele uren in je waterkan liggen en je water is helemaal geneutraliseerd.
Het bericht Tips om zero waste boodschappen te doen verscheen eerst op Metro.