De zomer van 2018 in België is er eentje waarin er veel gezweet wordt. Bouwvakkers, verpleegsters of post bezorgen bij deze temperaturen is een ware hel. En ook in veel kantoren is het snikheet. Dat moet toch anders kunnen? Absoluut. Daarom zijn hier een paar beroepen die juist in een koele of zelfs ijskoude omgeving uitgeoefend worden.
Vleesverwerker
Een baan voor de mensen die niet snel ergens van walgen en er niet zoveel problemen mee hebben om dagelijks op mechanische wijze duizenden boerderijdieren naar de eeuwige jachtvelden te sturen. Ondanks al het bloedvergiet en het fysiek en mentaal zware werk, is het altijd wel koel. Vooral in de uitsnijderij, de plek waar de karkassen tot vleeswaren worden verwerkt, is het continu een aangename 12 graden.
Documentarist
Overal in België ligt voor eeuwen aan papierwerk opgeslagen in de vele verschillende archieven. Omdat deze oude documenten erg kwetsbaar zijn, moeten ze worden opgeslagen onder zeer specifieke omstandigheden. De ideale temperatuur om papier zo lang mogelijk houdbaar te houden is 18 graden bij een luchtvochtigheid van tussen de 50 en 55 procent. Deze omstandigheden vind je niet alleen in historische archieven, maar ook in musea en bibliotheken terug. Hier zit je dus ook goed.
Boorplatformcrew
Op zee zit je altijd goed. Het koele water heeft een matigende werking op de buitentemperatuur en dat merk je direct. Ook wanneer het op het vaste land in België ruim boven de dertig graden is, komt de temperatuur aan de randen van onze territoriale wateren niet boven de 20 graden uit. Bijkomend voordeel; je kan hier 24 uur per dag verblijven omdat je een paar maanden van huis bent. Is 18 graden nog steeds te warm? Ook voor de kust van Noorwegen kan je maandenlang op zee verblijven.
Krabvisser
Je hebt de serie Deatliest Catch vast wel eens gezien op Discovery Channel in plaats van series over natuurfenomenen, dieren en wetenschap. Het is hard werken op dat schip op de woeste Beringstraat tussen Alaska en Rusland. Ook hartje zomer is het erg fris boven het onstuimige water op een van de meest kille plekken van onze planeet. Op dit moment is het er erg warm voor de tijd van het jaar: 11 graden.
Verzorger overledene
Omdat lichamen bij zomerse warmte nogal snel gaan stinken is het werk als verzorger van een overledene in de uitvaartbranche ook een goede tip om het hoofd koel te houden. Lichamen moeten bewaard worden bij een temperatuur van tussen de 2 en 4 graden in een mortuarium. De overledene wordt door jou voorbereid op het laatste afscheid, hier hoort ogen sluiten, kleden, wassen, visagie en op de juiste wijze in de kist leggen bij.
Patholoog
Niet alleen in de uitvaartbranche wordt er gewerkt met overleden personen, dit gebeurt ook in de medische sector en bij forensisch onderzoek. Een patholoog anatoom is een gespecialiseerde arts die de doodsoorzaak van een overleden persoon moet vaststellen. Om patholoog anatoom te kunnen worden moet je eerst zes jaar geneeskunde studeren en daarna nog vijf jaar een gespecialiseerde master.
Snowboarder/skiër
Ben jij sportief aangelegd en heb je altijd al de koning van de piste willen worden? Dan is een baan als ski- of snowboarddocent wellicht iets voor jou. Ook in deze tijd van het jaar kan je op wintersport gaan. Je moet hiervoor echter wel naar het zuidelijk halfrond. In landen als Argentinië en Chili zijn de pistes op dit moment open omdat het daar op dit moment hartje winter is. Wil je nog verder van huis? Ook Nieuw-Zeeland is een optie.
Poolonderzoeker
De meeste onderzoekers van het Antarctisch- en het noordpoolgebied hebben een universitaire opleiding afgerond en zijn maandenlang van huis om op de koudste plekken van de planeet met de meest uiteenlopende expedities en onderzoeken bezig. Toch ben je na al die jaren blokken wel werkzaam op de koudste plek van de planeet. In het Russische onderzoeksstation Vostok op Antarctica is het momenteel 50 graden onder nul.
Het bericht Te warm op werk? Probeer deze koude beroepen eens verscheen eerst op Metro.