Geven die twee dagen weekend je meer stress dan plezier omdat er te weinig tijd is om alles te doen? Je bent niet alleen. Socioloog Alex Williams van City University London deelt dezelfde mening. Hij pleit voor een werkweek van vier dagen.
Een weekend van drie dagen, wie tekent daar niet voor? Meer vrije tijd en meer rust. Maar volgens Williams zou het ook een positieve impact hebben op het milieu. Doordat we minder werkuren verzetten zou er ook minder energie verspilt worden, zijn er minder files enz… voort. Het idee van Williams is niet nieuw. Zo voerde de staat Utah in Amerika in 2007 al een gelijkaardig experiment uit. Zo moesten 17.000 ambtenaren tien uur per dag werken, maar kregen ze wel op vrijdag vrijaf. Het experiment was een enorm succes want de staat spaarde op tien maanden tijd 1,8 miljoen dollar uit en was er op jaarbasis 12.000 ton minder co2-uitstoot. Toch werd de nieuwe werkweek niet verdergezet omdat mensen klaagden over teveel gesloten diensten.
Minder burn-outs
Niet alleen de ecologische impact is een belangrijk argument in de verkorte werkweek, ook voor de geest zouden er veel voordelen aan verbonden zijn. In Zweden werd een onderzoek ingevoerd waarbij mensen minder uren werkten op een dag. De productiviteit ging er op vooruit en werknemers melden zich ook minder snel ziek. Benieuwd of de verkorte werkweek er in Europa ook effectief zal doorkomen.
Het bericht Socioloog pleit voor weekend van drie dagen: minder stress en beter voor milieu verscheen eerst op Metro.