Op achttien jaar ben je zogenaamd volwassen, maar we weten allemaal dat dat in de meeste gevallen niet klopt. Studenten gedragen zich meestal niet bepaald volwassen en ook als twintiger kan je je soms overweldigd voelen door je verantwoordelijkheden als ‘volwassene’. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat dat gevoel volledig terecht is.
Drie decennia
Volgens de wet ben je volwassen op je achttiende, maar de natuur is het daar niet helemaal mee eens. “Het lijkt ons steeds absurder om een specifieke definitie toe te kennen aan het moment waarop je volwassen wordt. In werkelijkheid is het een veel subtielere overgang die drie decennia in beslag neemt”, vertelt Peter Jones, professor aan Cambridge University, aan BBC.
Gradueel proces
Op je achttiende mag je dan wel alcohol kopen en wordt je algemeen genomen als volwassene beschouwt, maar in praktijk beseffen steeds meer mensen dat dat nergens op slaat. Volgens Jones maken ervaren rechters bijvoorbeeld een onderscheid tussen een crimineel van negentien en een van eind de dertig. Er is niet zoiets als kindertijd en dan volwassenheid. Het gaat om een veel subtieler en meer gradueel proces. Ben je eind de twintig en voel je je nog steeds niet volwassen? Geen nood, je hebt nog even tijd.
Het bericht Op deze leeftijd word je pas echt volwassen verscheen eerst op Metro.