Je weet dat het niet zou mogen, maar zo nu en dan kan je jezelf niet bedwingen. Je moet en zal weten van wie je lief dat berichtje kreeg. Al snel kom je erachter dat het een nietszeggend groepsgesprek was, maar nu ben je toch bezig en lees je ineens maar alles. Klinkt dat je bekend in de oren? Dan is je relatie geen lang leven meer beschoren.
Wie weleens neust in de gsm van zijn of haar partner, zet daarmee z’n relatie danig op het spel. Dat is althans de conclusie van een nieuwe studie, die daarmee bevestigt wat we eigenlijk al lang wisten: de smartphone van je partner is privé en verboden terrein.
Persoonlijk
Wetenschappers van de University of British Columbia en de University of Lisbon voerden een onderzoek naar waarom mensen neusden in de gsm van hun partner en hoe dat hun relatie beïnvloedde. “Smartphones zijn heel persoonlijke dingen. Zij die neuzen in de gsm van een ander, krijgen toegang tot informatie die waarschijnlijk alleen voor ons en onze naasten van belang is. De mogelijkheid van ongeoorloofde toegang van ‘insiders’ is voor veel smartphonegebruikers een grote zorg”, aldus de studie.
Stukgelopen relaties
Aan de studie namen 102 proefpersonen deel. Sommigen van hen hadden geneusd in andermans gsm, anderen waren het slachtoffer geworden van ongewenst inkijken. 46 van de testpersonen lieten weten of de nieuwsgierigheid al dan niet een einde had gemaakt aan hun relatie en bij 21 van hen was dat ook effectief het geval. In het persbericht gaf de auteur van de studie, Ivan Beschastnikh, computerwetenschapper aan de University of British Columbia, wat meer uitleg. “Als de relatie stuk liep, was dat ofwel omdat de smartphone-eigenaar zich verraden voelde of omdat de relatie toch al mank liep. In een ander geval werd de relatie beëindigd omdat de relatie sowieso niet erg serieus werd bevonden.” Als de relatie wel standhield, ging dat vaak gepaard met excuses en met de “dader” die de ander vanaf dat moment voortdurende toegang verleende tot zijn of haar gsm.
Controle
Maar waarom neuzen we dan in de gsm van een ander, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is? Controle is in twee op de drie gevallen de belangrijkste reden. We willen weten met wie de ander praat en op welke manier. Soms was het ook onschuldiger, bijvoorbeeld als grap of uit noodzaak. De conclusie van het onderzoek luidt dat we moeten afblijven van iemand anders zijn smartphone. Het zijn persoonlijke toestellen, die een verlengde vormen van onze persoonlijkheid. Neuzen in de gsm van een ander is dus een regelrechte schending van het privéleven en komt bovendien je relatie niet ten goede.
Het bericht Neus je in de gsm van je partner? Dan staat je relatie op het spel verscheen eerst op Metro.