Vegetariërs eten geen vlees afkomstig van dieren. Vlees en vis laten ze dus aan zich voorbijgaan, maar eigenlijk zijn er veel meer producten dan je denkt gemaakt van dieren.
1. Rode snoepjes en rode yoghurt
Alle snoepjes en ijs die een rode kleur hebben, zoals rode snoepjes en rood ijs, zijn niet vegetarisch. Hun rode kleur is namelijk afkomstig van de kleurstof ‘karmijn’, en die wordt gemaakt van de schildluis. Dit rode diertje wordt fijngestampt en dan gebruikt in allerlei voedingsmiddelen om een ‘natuurlijke’ rode kleur te krijgen
2. Bier
Jep, ook ons favoriete feestdrankje kan bestaan uit dierlijke bestanddelen. Aan sommige biersoorten wordt ‘vislijm’ toegevoegd, dat is een stof die je vindt in de gedroogde zwemblaas van een vis. Het geeft je biertje een heldere kleur. Producenten moeten zelfs niet melden of ze het ingrediënt gebruiken, dus je kan niet achterhalen op de etiket of je pintje vegetarisch is. Al zou het merk ‘Guinness’ vaak gebruik maken van vislijm.
3. Wijn
Helaas. Ook in wijn wordt af en toe vislijm gebruikt.
4. Parmigiano
Kaas lijkt de ideale vleesvervanger, maar in sommige kazen worden bestanddelen van dieren gebruikt. Sommige krijgen hun vaste structuur namelijk door stremsel. Dat wordt dan weer gemaakt van een enzym dat je vindt in de maag van pasgeboren kalveren, geiten of lammeren. Vooral in parmigiano-reggiano of pecorino-romano wordt dierlijk stremsel gebruikt.
5. Pesto
Ook in pesto wordt vaak dierlijk stremsel gebruikt. In een bio-winkel vind je vaak wel pesto die helemaal vegetarisch is.
6. Chips
We weten het-straks blijft er niets van snoep meer over. Veel chips bevatten echter ‘weipoeder’. Dat is een bijproduct van kaas en is dus bijgevolg in contact geweest met dierlijk stremsel.
7. Geraffineerde witte suiker
In witte suiker worden soms resten van dierlijke botten verwerkt. Tijdens het productieproces komt suikerriet in aanraking met piepkleine deeltjes van koeienbeenderen. Beenderkool zorgt ervoor dat suiker aan zijn witte kleur komt. Al vind je in de winkel steeds vaker ook écht vegetarische suiker.
8. Worcestersaus
Het meest onuitspreekbare woord ter wereld, maar toch eet je het vaker dan je denkt. Vaak wordt het gebruikt als smaakmaker in allerlei gerechten. In de saus zit echter ansjovis, een no go dus voor vegetariërs. Al zijn ook hier steeds meer vegetarische varianten te koop.
9. Vanille-ijs
Ook vanille-ijs moet ons teleurstellen: de herkenbare vanillesmaak is meestal niet afkomstig van vanillepeulen. Vaak gebruiken producenten bevergeil, dat een vergelijkbare smaak heeft en veel goedkoper is. De stof wordt door bevers afgescheiden om hun huid mee in te vetten. Ze produceren de stof door een klier die tussen de anus en de geslachtsorganen ligt.
Het bericht Negen etenswaren die eigenlijk niet vegetarisch zijn verscheen eerst op Metro.