Goede muzikanten leggen hun hart en ziel in hun muziek. Dat zorgt voor ontroerende, herkenbare nummers. In wat voor stemming je ook bent, er is bijna altijd wel een deuntje dat erbij past. Nu blijkt dat al die ingetogen, soms ronduit depressieve muziek meer is dan alleen maar een artistiek hersenspinsel van de muzikant in kwestie.
Onderzoek van de Zweedse distributiemaatschappij Record Union heeft uitgewezen dat maar liefst 73% van de muzikanten kampen met psychologische problemen. Die kunnen gaan van stress over angststoornissen tot depressie.
Druk
Van de 1.500 ondervraagde muzikanten gaven 33% aan dat ze ooit een paniekaanval hadden gehad en 69% hadden al te kampen met een depressie. Vooral de jongste artiesten worden getroffen omdat ze minder goed overweg zouden kunnen met de druk in de muziekindustrie. Met name financiële problemen en eenzaamheid zijn de grote boosdoeners.
Hulp zoeken
Hoewel 84% van de ondervraagden ooit al een arts raadpleegde voor zijn of haar problemen, zijn ze toch niet op zoek naar een duurzame behandeling. In plaats daarvan richten ze zich tot hun naasten voor steun en 51% heeft weleens aan zelfmedicatie gedaan. Dat is een gevaarlijke tendens, want al snel kan zelfmedicatie uitmonden in verslaving. Drank en drugs worden volgens de ondervraagden nog altijd beschouwd als “cool” en veel van hen grijpen dan ook naar deze middelen.
Hoewel muziek en emotie sterk met elkaar verbonden zijn, blijft mentale gezondheid wel taboe binnen de industrie. Gezien het grote aantal muzikanten die lijden aan psychologische problemen is dat een opmerkelijk en triest gegeven. Na afloop van de studie heeft Record Union dan ook besloten om alvast 30.000 euro te investeren in projecten die de problematiek willen aankaarten.
Het bericht Meer dan zeven op de tien muzikanten krijgen te kampen met psychische problemen verscheen eerst op Metro.