Mannen roepen al jaren dat zij beter kunnen kaartlezen dan vrouwen. Niets blijkt echter minder waar (al vinden mannen nog steeds van wel). Uit een publieksonderzoek van de Universiteit Leiden en het Weekend van de Wetenschap blijkt namelijk dat niet het geslacht maar de leeftijd een grote rol speelt in het navigeervermogen.
Aan het publieksonderzoek deden meer dan 8.000 mensen mee. Het navigeervermogen van deze respondenten werd getest door middel van een online game. In deze game moesten de deelnemers verschillende opdrachten uitvoeren. Hieruit kwam naar voren dat vier van de vijf opdrachten moeilijker uit te voeren is voor mensen met een hogere leeftijd.
Ineke van der Ham, neurowetenschapper en leider van het onderzoek, wil met dit onderzoek mensen helpen die wel eens durven de weg kwijt te raken, zoals patiënten met hersenbeschadiging of dementie. Op dit moment bestaat er nog geen succesvolle therapie om deze mensen te helpen.
Van kinderen tot bejaarden
“Vergelijkbare studies naar leeftijd en navigatie-gerelateerde vaardigheden zijn gelimiteerd in aantal proefpersonen, leeftijdsrange en de soorten opdrachten. Aan onze game namen kinderen tot bejaarden deel, wat ons dus zeer waardevolle data heeft gebracht en wat ons helpt bij het ontwikkelen van een behandeling”, vertelt Van der Ham aan Metro Nederland.
Verder is het verschil tussen mannen en vrouwen bijna niet te zien. En als dit wel merkbaar is dan komt dat doordat ouder worden een groter negatief effect heeft op vrouwen. Daarnaast hebben je geslacht en je leeftijd ook invloed op hoe jij je eigen navigeervermogen inschat. Zo overschatten oudere mensen zichzelf meer. En waar vrouwen zichzelf vaak onderschatten, overschatten mannen zichzelf juist.
Bron: Metro Nederland
Het bericht Mannen zijn toch niet beter in kaartlezen verscheen eerst op Metro.