Vandaag is de internationale dag zonder gsm. Nieuw onderzoek naar de effecten van smartphones heeft aangetoond dat mensen meer genieten van hun maaltijd als smartphones uit hun buurt blijven. Tegelijk is het onvermijdelijk dat het contact in deze moderne tijden minder intens is tijdens het tafelen.
De Canadese University of British Columbia heeft een enquête uitgevoerd bij 304 deelnemers, allen rond 30 jaar oud. De conclusie van het onderzoek is dat de mensen die tijdens het eten hun smartphone niet binnen handbereik hadden liggen, beter gegeten hadden dan die groep personen die hun schermpje naast hen had liggen.
De onderzoekers stellen vast dat smartphones de aandacht afleiden tijdens het eten en sociale contacten aan tafel drastisch verminderen. Die laatste groep bevestigt wel dat de contacten met verre kennissen makkelijker worden door middel van sms bijvoorbeeld. Wel is het voor hen lastig om zich telkens af te sluiten van tafelburen.
Vragenlijst
De participanten werden voor het onderzoek opgedeeld in twee gelijke groepen: één groep moest hun smartphone tijdens de maaltijd op de eettafel laten liggen en de laatste groep moest hun telefoon wegleggen buiten handbereik.
Beide groepen kregen na het maal een vragenlijst voorgeschoteld, de eerste groep via hun gsm en de smartphoneloze op papier. De vragen gingen over het eten, de conversaties tijdens de maaltijd en hoe vaak ze hun mobiele telefoon gebruikt hadden.
Nieuwe generatie
De nieuwe generatie jongeren is geboren en getogen met een touchscreen in de hand. Dus is het volgens de onderzoekers belangrijk om die negatieve effecten weg te werken, aangezien ze de norm zijn.