Een pintje op café met vrienden, een cocktail met de collega’s op vrijdagavond, een glaasje wijn in de zetel… Elke week zijn er talloze redenen om een, of twee, of vijf glazen alcohol te drinken. En blijkbaar grijpen we die gelegenheden steeds vaker aan. Een nieuwe studie toont immers aan dat de alcoholconsumptie wereldwijd blijft stijgen.
In 2017 dronken we met z’n allen gemiddeld 6,5 liter sterkedrank per persoon. Dat is het resultaat van een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine The Lancet. Dat is maar liefst 0,6 liter meer dan in 1990, toen het gemiddelde nog 5,9 liter per persoon bedroeg. En er is meer. De wetenschappers doen een gokje naar wat ons in de toekomst te wachten staat. Tegen 2030 zouden we aan 7,6 liter sterkedrank zitten – niet niks.
Daling in Europa
Europa consumeert nog steeds het meeste alcohol, maar in tegenstelling tot de internationale tendens is er hier een daling te merken. We zitten nu aan 9,8 liter per persoon en per jaar, 20% minder dan in 1990. Dat zou volgens de wetenschappers te wijten zijn aan het dalende alcoholgebruik in enkele voormalige Sovjetlanden.
NEW study: Targets to reduce harmful alcohol use are likely to be missed as global alcohol intake increases; peer-reviewed modelling study of alcohol exposure in 189 countries between 1990 and 2017 and forecasts until 2030 https://t.co/o6rrEv7b3X pic.twitter.com/5iuYdJtwLL
— The Lancet (@TheLancet) May 7, 2019
Economische welvaart
De studie toont aan dat rijke landen te maken krijgen met een stagnering of een daling van het alcoholgebruik. Het tegendeel geldt voor landen in opkomst. In landen als China, India en Vietnam is er dan ook sprake van een snelle stijging. Doordat mensen in die landen over steeds meer financiële middelen beschikken, overstijgt hun alcoholgebruik tegenwoordig zelfs dat van enkele Europese spelers.
Het bericht Hoe is het gesteld met onze alcoholconsumptie? verscheen eerst op Metro.