HomeNieuwsLifestyleHoe interpreteer je voedingslabels? Een lesje begrijpend lezen

Hoe interpreteer je voedingslabels? Een lesje begrijpend lezen

Wie als voedingsleek probeert om de wirwar aan cijfers, afkortingen en verhoudingen op voedselverpakkingen te interpreteren, waant zich spontaan in een aflevering van De Mol. Niets is wat het lijkt en na verloop van tijd ben je hoe dan ook het spoor bijster. Hieronder geeft voedings– en sportexpert Tess van Beurden een snelcursus begrijpend lezen.

Hoewel de etiketten onderling ontzettend verschillen, moeten ze wettelijk gezien wel bepaalde gegevens bevatten. Zo wordt de naam van het product en de adresgegevens van de producent standaard aangegeven op het etiket, net zoals alle E-nummers en de genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) die het product bevat. Ook de herkomst, eventuele allergenen en een ingrediëntenlijst moeten erop staan.

De regel van drie

Om te weten te komen waaruit het product bestaat, kijk je best naar de eerste drie ingrediënten in het lijstje. Die drie voedingsmiddelen komen altijd in de grootste hoeveelheid voor. Is het eerste ingrediënt bijvoorbeeld fructosestroop? Dan weet je gelijk dat je geen gezond product in de hand hebt.

Foto Pexels

Daarnaast is het ook belangrijk om inzicht te krijgen in de macronutriënten die je product bevat. De macro-ingrediënten zijn voedingstoffen die we in grote hoeveelheden nodig hebben. Ze vallen uiteen in drie groepen: eiwitten of proteïnen, koolhydraten en vetten. Door naar de verhoudingen van die voedingstoffen te kijken, weet ook wat je in welke hoeveelheid binnenkrijgt. Vergelijk 100 gram gewone yoghurt bijvoorbeeld maar eens met 100 gram magere plattekaas: je zal zien dat die eerste veel meer koolhydraten bevat en die tweede veel meer eiwitten.

E-nummers

Foto Pexels

E-nummers zijn hulpstoffen die worden toegevoegd om iets te veranderen aan de smaak, de textuur of het volume van bepaalde voedingstoffen. Soms gaat het om heel natuurlijke additieven zoals citroenzuur, maar soms gaat het om minder onschuldige ‘hulpstoffen’. Zo bevatten veel lightproducten aspartaam (E951), dat berucht is om zijn kankerverwekkende eigenschappen. Ook glucose- en fructosesiroop is een erg calorierijke toevoeging die het cholesterolgehalte in je lichaam verhoogt en kan leiden tot diabetes.

Lees ook: Zo houd je je goede voornemens wél vol

Misleidende verpakkingen

Mueslirepe en fruit- of yoghurtdrankjes zitten vaak in een aantrekkelijke, frisse verpakking, waardoor je vanzelf denkt dat het wel gezond zal zijn. Toch is dit vaak niet het geval. Blijf dus altijd kritisch en lees even wat erin zit. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een yoghurtverpakking aangeeft dat er 0% vet in zit. Dat is prima, maar misschien ligt het suikergehalte van het product wel superhoog. Allesbehalve light en gezond dus. Hetzelfde geldt voor fruitdrankjes: die bevatten vaak slechts een minimale hoeveelheid vers fruit en een maximale hoeveelheid suiker.

Mare Hotterbeekx

Sport jij met ons mee? Deel jouw foto’s, vragen en tips voor Tess via Instagram onder #MetroFeelGood #FeelFanTesstic. Meer work-outvideo’s, health tips en weetjes vind je hier.

Het bericht Hoe interpreteer je voedingslabels? Een lesje begrijpend lezen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels