Net zoals bij relaties kan de sleur erin kruipen bij vriendschappen. Denk maar aan vrienden uit de middelbare school, Chiro, of jeugdvereniging met wie je na al die jaren niets meer deelt behalve een gemeenschappelijk verleden. Je wordt uitgenodigd voor housewarmings, dinertjes, avondjes op café, maar eigenlijk zou je nog liever een hele avond in de zetel hangen met een hoop kaasstengels in plaats van nog eens een doodlopend babbeltje te moeten slaan met die vriendengroep. Maar hoe breek je een vriendschap af zonder dat je de confrontatie moet aangaan met je (toekomstige) ex-vrienden?
Uiteraard klinkt het niet bijzonder volwassen om een confrontatie te vermijden, maar soms is het sop de kolen niet waard. Bij vriendschappen die al jaren meegaan, en vooral die vriendschappen die ontstonden in je tienerjaren, is het helemaal niet zo gek dat je als mens verandert en waarde hecht aan zaken die je oude vrienden misschien helemaal niet zo belangrijk vinden. Bovendien kan het best pijnlijk zijn voor de ontvangende partij om te horen te krijgen dat je liever geen energie meer steekt in de vriendschap. Soms kan het daarom zinvoller zijn om in alle stilte een vriendengroep te verlaten.
1. Uitdoven
Het is geen goed idee om helemaal cold turkey te gaan en plotsklaps niet meer op te dagen op activiteiten, terwijl je de weken voordien geen enkel avondje uit miste. Abrupt al het contact beëindigen zal ervoor zorgen dat je vrienden zich juist wél vragen gaan stellen, waardoor confrontatie onvermijdelijk wordt. Verwijder ook die vrienden niet op Facebook, ook dat wekt alleen maar argwaan op.
Het gradueel laten uitdoven van een vriendschap is de meer zachte en empathische manier om een einde aan een vriendschap te breien. Denk bijvoorbeeld aan: moeilijker te bereiken zijn, niet meer op tijd antwoorden op berichtjes, het «te druk hebben om af te spreken»…
2. Neem zelf geen initiatief
Het klinkt logisch om zelf geen initiatief meer te nemen, maar als je al jarenlang die vrienden opbelde als je er tussenuit wou, is het soms moeilijk om die gewoonte af te leren. Het beëindigen van een vriendschap laat tenslotte vaak ook een ‘gat’ in je vrije tijd achter: terwijl je vroeger iedere vrijdag standaard op pad ging met hen, moet je nu een nieuwe activiteit verzinnen. Herinner jezelf er evenwel aan dat er een reden is waarom je geen energie meer in die vrienden wil steken. Jezelf trakteren op wijn en een film zal je waarschijnlijk meer deugd doen dan opnieuw te moeten aanhoren hoe hun toekomstige verbouwingen eraan toe zullen gaan.
3. Alsnog gesprek aangaan indien nodig
Naarmate de tijd verstrijkt, zal de boodschap normaal gezien wel overgekomen zijn zonder dat je per se bruggen verbrand hebt. Tenslotte ben je zelden de enige die aanvoelt in die relatie wanneer een vriendschap niet meer werkt.
Sommige mensen durven evenwel te volharden met uitnodigingen versturen. In dat geval kan het soms goed zijn voor je gemoedsrust om alsnog even te laten weten dat je je eigen gang zal gaan. Probeer er een positieve boodschap van te maken: zeg dat je de vriendschap gewaardeerd hebt en dat je er veel aan gehad hebt in het verleden, maar dat je nu een ander leven leidt waarin er nog weinig ruimte is voor hen. Strooi niet met kritische verwijten à la «je verbouwingsplannen kunnen me geen hol schelen», maar benadruk vooral dat het de interactie is tussen jullie die niet werkt.
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/hoe-breek-je-een-vriendschap-af-zonder-drama-en-confrontatie