Zweden is een van de gelukkigste landen ter wereld. Heb je nood aan een portie geluk in je leven, dan is het dus een goed idee om eens naar de Zweedse gewoontes te kijken. Een daarvan is gökotta, wat zoveel betekent als “vroeg opstaan om de vogeltjes te horen zingen”. De ideale manier om meer gedaan te krijgen en gelukkiger te worden.
“Vroeg opstaan om de vogeltjes te horen zingen” klinkt misschien wat bizar, maar eigenlijk betekent het gewoon dat je jezelf uitdaagt om een ochtendmens te worden. Sommige Zweden hebben namelijk de gewoonte om op Hemelvaart heel vroeg op te staan, de natuur in te trekken en te genieten van het vogelgezang.
Ochtendstond
Hoewel al dat getsjirp natuurlijk mooi meegenomen is, draait gökotta vooral om vroeg opstaan. Voor nachtraven is het een hele uitdaging, maar ook eentje die veel voordelen met zich meebrengt. Volgens Johan Verbraecken, slaapexpert verbonden aan het UZ Antwerpen, is vroeg opstaan belangrijk om een energieke en productieve dag te hebben. “Van ’s morgens vroeg actief zijn heeft inderdaad veel voordelen naarmate de dag vordert. Je bloeddruk krijgt een boost en je vetverbranding komt op gang. Daarnaast piekt je cortisolniveau ’s morgens en heb je zo voor de rest van de dag meer energie. Het spreekwoord ‘de ochtendstond heeft goud in de mond’ klopt”, legt hij uit aan Het Nieuwsblad.
Slaapritme
Ben je sowieso niet echt een nachtmens, dan is het in principe niet zo moeilijk om je slaapritme om te gooien en een ochtendmens te worden. De eerste weken kunnen er wat lichamelijke klachten optreden, maar die trekken weer weg en uiteindelijk past je lichaam zich aan aan je nieuwe slaapuren. Kan je het toch niet opbrengen om heel vroeg op te staan, dan zijn er wel wat andere dingen die je kan doen om toch vol energie de dag door te komen. “Probeer gewoon fysieke activiteit aan het begin van je dag of over de middag toe te voegen en ga bij voorkeur naar buiten. Licht gaat je activeren. Je cortisolniveau gaat op een ander moment pieken. Als je om professionele redenen genoodzaakt bent om een ochtendmens te worden, kan je jezelf laten begeleiden. Soms wordt melatonine voorgeschreven om ’s avonds in te nemen. In combinatie met lichttherapie ’s morgens, kan het ritme zo geleidelijk aan opschuiven”, aldus Verbraecken.
Zeg nu zelf: het is toch echt heerlijk om wakker te worden met vogelgezang op de achtergrond? Wij willen wedden dat dat het vroege opstaan (ten dele) goedmaakt. Bovendien krijg je ’s ochtends ook heel wat gedaan. Geen werkmails die binnenstromen. Geen sociale afleidingen. Alleen maar rust. Een ochtendwandeling klinkt plots wel heel aanlokkelijk.
Het bericht Gökotta maakt van jou een ochtendmens verscheen eerst op Metro.