Gezonder eten, stoppen met roken, vaker sporten: met het begin van het nieuwe jaar beslissen veel mensen om het leven te beteren. Maar zelfs na drie dagen lijkt dat al moeilijker dan gedacht. Vier tips om je goede voornemens deze keer wél vol te houden.
1. Betrek andere mensen
Ben je van plan om meer te sporten, een taal bij te leren of fotografielessen te volgen? Dan is het een goed idee om een maatje te hebben die hetzelfde doel voor ogen heeft. Niet alleen motiveer je elkaar, je wil de andere ook niet teleurstellen. “Mensen zijn meer geneigd om voornemens vol te houden als het welzijn van anderen op het spel staat”, legt filosoof John Michael van de Warwisck University uit aan BBC.
2. Denk aan je reputatie
Professor Neil Levy van de University of Oxford raadt aan om je plannen publiek te maken. Mensen willen immers niet overkomen als iemand die snel opgeeft. “Niemand wil een slechte reputatie hebben. Dus je goede voornemens bekendmaken kan een handige motivatie zijn.”
3. Pas op met het maken van excuses
Je wil wel beginnen met lopen, maar het is zo koud, donker en nat buiten. Of je bent van plan om te stoppen met roken, maar pas als je pakje met sigaretten op is. Klinken deze scenario’s je bekend in de oren? Dan is het stande pede tijd om te stoppen met het maken van excuses, aldus professor Levy.
4. Maak een planning
Couch potatoes die dromen van een atletisch lichaam zijn gedoemd om te mislukken. Dat beweert Anne Swinbourne, een Australische psycholoog van de James Cook University. Volgens haar passen de beste goede voornemens bij je karakter. Als je geld wil sparen omdat je al heel je leven droomt van een wereldreis, heb je meer kans om succesvol uit de hoek te komen.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je een soort van planning bijhoudt. Wie geld wil sparen, kan bijvoorbeeld elke dag zijn eigen lunch maken. Wie minder alcohol wil drinken, kan met vrienden afspreken in een koffiebar in plaats van in een café. “Wanneer je alleen maar rekent op wilskracht, zal je de voornemens waarschijnlijk niet volhouden. Een planning is noodzakelijk”, besluit Swinbourne.