Ben je van plan om deze zomer een duik in het diepe te nemen? Dan behoort een kwallenbeet jammer maar helaas tot de risico’s van het vak. Rasechte ‘Friends’-fans herinneren zich wellicht het urine-kwallendrama dat zich afspeelde tussen Monica en Chandler. Maar wat moet je dan wel doen bij kwallenbeten?
Wie weleens gestoken werd door een kwal, weet hoe venijnig dat kan zijn. De beestjes hebben tentakels met daarop netelcellen met gif. Die cellen springen open bij aanraking – als jij tegen een kwal aan zwemt bijvoorbeeld – en daardoor komt het gif op je huid terecht. Dat gif zorgt ervoor dat je last kan krijgen van onder andere uitslag, misselijkheid en flauwtes.
Plassen is niet nodig
Wees gerust, het is niet de bedoeling dat je aan iemand vraagt om op je te plassen. Het Rode Kruis legt uit hoe het wel moet:
- Was je handen en trek wegwerphandschoenen aan.
- Ga na wat er mis is.
- Ga naar een arts als je handelingen onvoldoende helpen.
- Bel 112 als het slachtoffer algemene reacties vertoont (bijvoorbeeld ademhalingsmoeilijkheden, hartritmestoornissen, bewustzijnsverlies).
- Spoel de wonde zo snel mogelijk met zeewater.
- Ga naar een strandhulppost. Dompel daar de wonde 20 tot 30 minuten onder in warm water (zo warm mogelijk, maar niet te heet).
- Verwijder tentakels:
- Zijn ze zichtbaar? Verwijder ze met een pincet.
- Zijn ze niet zichtbaar? Breng scheerschuim aan op de wonde en schraap met de rand van een bankkaart van de vingers of tenen naar boven toe.
Als de jeuk ernstig is en aanhoudt, kan je nadien nog naar de apotheek voor zalf.
Het bericht Eerste hulp bij kwallenbeten verscheen eerst op Metro.