HomeNieuwsLifestyleEen glaasje op, laat je niet zomaar rijden!

Een glaasje op, laat je niet zomaar rijden!

Tijdens de feestdagen wordt er al eens glaasje gedronken. Op zich niks mis mee, zolang het maar medisch verantwoord blijft en je nadien niet als een halvegare door de woonwijk racet. Dronken achter het stuur kruipen, is nooit een goed idee. Maar dat wil nog niet zeggen dat je zomaar een sympathieke bob achter jouw stuur mag laten plaatsnemen. Zowel verzekeringstechnisch als contractueel kan dit namelijk gedoe opleveren.

Het risico op ongevallen stijgt snel

Dronken achter het stuur kruipen, is sowieso geen goed idee. Volgens VSV loop je met een alcoholgehalte van 0,5 promille al 40% meer risico op een ongeval dan als je nuchter bent. Bij 1 promille is het risico vier keer zo hoog en bij 1,5 promille zelfs twintig keer zo hoog. Daarnaast neemt niet alleen het risico op een ongeval toe, maar ook de ernst van het ongeval. Bij 1,5 promille is het risico op een dodelijk ongeval maar liefst 200 keer groter dan als je nuchter zou rijden.

Problemen met de autoverzekering

Ook om verzekeringstechnische redenen is dronken achter het stuur kruipen geen goed idee. De BA-verzekeraar beschikt namelijk over een regresrecht bij dronkenschap. Dit wil zeggen dat de verzekeraar zonder verpinken de schade aan derden zal vergoeden, maar dat het de uitbetaalde sommen wel kan en zal terugvorderen.

Dronkenschap is daarbij een feitelijke toestand. Het wil zeggen dat iemand zo sterk onder invloed is van de drank dat hij zijn daden niet meer blijvend beheerst, al dan niet met het verlies van het besef ervan. Dronkenschap wordt onder andere herkend aan een dubbelslaande tong, een kleverige mond, bloeddoorlopen ogen en een onzekere en waggelende gang. Hierbij kan niet zomaar worden gekeken naar de mate van alcoholintoxicatie. Sommige mensen kunnen goed tegen de drank en kunnen veel alcohol in het bloed hebben, zonder dat er sprake is van dronkenschap. Het kan echter ook dat je dronken bent zonder dat je veel alcohol in het bloed hebt, bijvoorbeeld door de combinatie met medicijnen.

Het bovenstaande geldt enkel voor de WAM-verzekering, de autoverzekering die de aansprakelijkheid ten opzichte van anderen dekt. Bij andere verzekeringen, zoals de omniumverzekering of de bestuurdersverzekering, kunnen er andere polisvoorwaarden gelden. Het is niet ongewoon dat men daar wel de dekking verliest als er een bepaald niveau van alcoholintoxicatie wordt vastgesteld, ongeacht of er al dan niet sprake is van dronkenschap.

Bobwaarborg biedt extra bescherming

Dan maar een vriendelijke bob inschakelen? Dat is een goed idee. Of toch als je met zijn auto meerijdt, want een bob mag niet zomaar met jouw auto rijden. In steeds meer verzekeringsovereenkomsten worden wel zogenaamde bobclausules opgenomen, een gevolg van de succesvolle bobcampagnes in ons land. Een bobwaarborg beschermt de bob en het voertuig waarmee er wordt gereden, hoewel de exacte invulling per verzekeraar kan verschillen. Je doet er dan ook goed aan om vooraf even te informeren bij je verzekeraar. De verzekeraar zal je ook informeren over extra interessante dekkingen, bijvoorbeeld als je nog geen omniumverzekering of bestuurdersverzekering hebt.

Opletten met bedrijfswagens en huurauto’s

Als het om een bedrijfswagen of een huurwagen gaat, doe je er ten slotte goed aan om de huurovereenkomst of de car policy even door te nemen. Hierin wordt namelijk vaak bepaald wie er al dan niet met de wagen mag rijden. Een werkgever kan dit recht bijvoorbeeld beperken tot de werknemer, maar er zijn ook werkgevers die de inwonende partner en/of de (meerderjarige) kinderen het recht toekennen om met de auto te rijden. Ook verhuurbedrijven staan vaak niet toe dat anderen met hun auto rijden. Informeer dus zeker even bij de verzekeraar en/of het autoverhuurbedrijf voordat je een bob achter het stuur laat plaatsnemen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels