E-books mogen niet zomaar tweedehands worden doorverkocht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. Kopieën van e-books zullen er altijd als nieuw blijven uitzien, terwijl papieren boeken wel duidelijk slijtage vertonen. Bovendien zijn digitale boeken veel makkelijker te verspreiden dan elektronische varianten, wat de rechtspositie van auteurs meer in gevaar brengt.
Twee belangenverenigingen van Nederlandse uitgevers waren naar de rechter gestapt uit onvrede met de praktijken van Tom Kabinet, een soort online lees- en verhandelplaats voor tweedehands e-books. De uitgevers vonden dat hun auteursrechten daarbij onvoldoende beschermd worden.
Rekening houden met aantal lezers
Het Europees Hof oordeelt nu dat e-books inderdaad niet zomaar mogen worden doorverkocht. Kopieën van e-books zullen er altijd als nieuw uitzien, klinkt het, terwijl papieren tweedehandse varianten doorgaans wel slijtage vertonen. Bovendien komt de rechtspositie van auteurs meer in gevaar bij illegale kopieën, omdat ze makkelijker te verspreiden zijn dan gewone boeken.
Volgens het Europees Hof moet er bij de verspreiding van e-books rekening worden gehouden met het aantal personen dat tegelijkertijd toegang heeft tot hetzelfde werk, en met het aantal dat hetzelfde exemplaar vervolgens ook nog kan inzien.
Het bericht E-books mogen niet zomaar tweedehands worden doorverkocht verscheen eerst op Metro.