Toegegeven: opletten tijdens de les seksuele voorlichting met gloeiende kaken en omringd door het gegiechel van je klasgenootjes, is moeilijk. Toch zou je zelfs met gespitste oren en een gefocuste blik in die lessen geen ‘sexpert’ geworden zijn, want over deze drie thema’s kreeg je op school wellicht nooit een powerpointpresentatie te zien.
Misschien voelde je je nog iets te jong voor een serieus praatje over de bloemetjes en de bijtjes of vond je leerkracht de lessen zélf zo gênant dat die zich er vanaf maakte met een droge kruiswoordpuzzel en enkele prehistorische prentjes van naakte lichamen. Een kort lijstje van wat je op school nooit meekreeg, maar liever wel had ontdekt vóór je aan het avontuur begon…
1. De rol van het voorspel
Een paar seconden frunniken en klaar is kees? Dat zou je denken wegens de ongelukkige benaming, maar nope! Volgens Debby Herbenick, directrice van het Center for Sexual Health Promotion (Indiana University), is voorspel “cruciaal voor goede seks”. Het maakt je niet enkel fysiek, maar ook emotioneel helemaal klaar voor jullie verder elkaars lichaam ontdekken.
Meer nog: je kan het voorgerecht zelfs tot hoofdgerecht promoveren. Het woord ‘voorspel’ doet vermoeden dat er steeds nog iets na moet komen. Toch kan je je ook helemaal verliezen en laten gaan gaan tijdens het strelen, vingeren, een hand job of de orale seks. Als daar dan een hoogtepunt van komt, heb je dan niet net seks gehad? Dacht het wel!
2. Masturberen is… normaal
Hou je vast, het wordt nog gekker: voor àlle genders en geslachten! Daarbovenop is het nog eens fantastisch gezond ook. Je wordt er niet zwanger van, krijgt er geen soa’s van, het werkt ontspannend én je leert erdoor wat je wel en niet leuk vindt in bed. Dat hoeft uiteraard niet te betekenen dat wie niet graag naar porno kijkt, of zelfs niet per se fan is van masturberen, abnormaal is. Iedereen ontdekt hun lichaam op een eigen manier en tempo.
3. Wie heeft seks met wie?
Op de prachtige maar ietwat gedateerde prentjes die je in de lessen te zien krijgt, staan vaak twee mensen afgebeeld die duidelijk iemand van het mannelijke en vrouwelijke geslacht moeten voorstellen. Want mensen die seks met elkaar hebben, zijn al-tijd met z’n tweeën én verschillen in geslacht en gender… Of tenminste: dat geloven de wereldvreemde dinosauriërs die vele jaren geleden deze tekeningen tussen de schoolboeken staken.
We zijn dan wel “al 2020”, maar wie voelt zich als holebi, intersekse of trans persoon betrokken in een seksuele voorlichtingsles? Seks is voor cis (mensen van wie hun genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht, red.) en hetero personen al een spannend en eng gedoe, terwijl veel zaken al mooi in het handboek staan uitgelegd. Wie zich niet kan herkennen in de praatjes en plaatjes van dat boek, heeft er het raden naar.
Uit dit kort maar krachtige lijstje blijkt dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Gelukkig zorgen Netflix-series als “Sex Education” en sites als Sensoa voor een sprankeltje hoop. Die laatste lanceerde in maart vorig jaar nog een video waarin negen mensen, jong en oud, getuigen over seksuele voorlichting.
Het bericht Drie zaken over seks die je nooit leerde op school verscheen eerst op Metro.