Waarom voelt de een er niets van en gaat een ander (bijna) dood aan het coronavirus? Vermoedens daaromtrent worden mede gevoed door de grote verschillen in sterfte tussen vrouwen en mannen. Volgens Scientas lopen kale mensen en mensen met baarden extra risico.
Onderzoekers denken dat er mogelijk een verband bestaat tussen androgenen – ‘mannelijke’ hormonen, zoals testosteron – en COVID-19. “Het belangrijkste inzicht dat we hebben opgedaan is dat een overmatige activatie van androgenen mogelijk verband houdt met de kwetsbaarheid van patiënten voor SARS-CoV-2”, zegt onderzoeker Carlos Wambier tegen Scientas, een Nederlandse wetenschappelijke website.
Bijten
“Dit komt omdat als het virus een cel binnengaat, de eerste stap een ‘beet’ is van een protease-enzym dat alleen wordt vervaardigd door de werking van androgene hormonen. De infectie veroorzaakt door SARS-CoV-2 lijkt te worden onderlegd door androgenen.”
Baardgroei en kaalheid
Waar de onderzoekers nu achter zijn gekomen, is dat deze overmatige activiteit mannen mogelijk dus ook kwetsbaarder maakt voor het coronavirus. “Met andere woorden, het wetenschappelijke bewijs geeft ons reden om aan te nemen dat bebaarde, kale mannen mogelijk kwetsbaarder zijn voor COVID-19 dan anderen”, concludeert Wambier.
Het bericht Dit soort mannen loopt een hoger risico te sterven aan coronavirus verscheen eerst op Metro.