Hang jij op dit moment boven de pot om die Gin Tonics van gisterenavond weer uit te spuwen? Nieuwjaar en katers zijn zoals een doorslaande weegschaal na kerstavond: een verwachte maar zeer ongewenste combinatie. Deze vijf tips verzachten de pijn.
Na twee jaar coronaellende is de jaarwisseling van 2022 naar 2023 de eerste die volledig met gevierde teugels zal kunnen doorgaan. De energiecrisis en de hoge inflatie maakte van het eerste maatregelenvrije jaar echter niet de start van de ‘roaring twenties’ waarop we gehoopt hadden. Even stoom aflaten om te beginnen met een symbolische schone lei is dus meer dan welkom.
Al is die schone lei wel relatief: veel mensen starten het nieuwe jaar met een door alcohol murw geslagen lijft. Want hoewel steeds meer mensen met een kritische blik naar hun alcoholconsumptie kijken, blijft oudjaar toch hét moment waarop de champagne, wijn en sterke drank allerhande rijkelijk vloeit. Wie iets te uitbundig afscheid heeft genomen van het vorige jaar, ligt nu misschien in bed met een bonkend hoofd en een zeurende maag. Speciaal voor wie een Dafalgannetje niet genoeg soelaas biedt, verzamelden we een aantal tips waarmee je kater even snel verdwijnt als dat coupeke gisteren in je keelgat.
1. Drinken, drinken en nog eens drinken, maar let op wat
Alcohol werkt vochtafdrijvend, terwijl ons lichaam dat vocht echt nodig heeft. Geen wonder dus dat je je slecht voelt na een glaasje teveel. Drinken is de boodschap, maar let op met wat je drinkt. Gewoon opnieuw alcohol beginnen drinken is vooral géén goed idee, dat stelt de executie enkel uit. En hoewel je waarschijnlijk snakt naar koffie, blijf je daar beter van weg. Cafeïne werkt immers ook vochtafdrijvend. Wat moet je dan wel drinken? Houd het maar bij water, veel water. Voor wie vindt dat dat «voor de vissen» is: Sprite zou ook kunnen helpen.
2. Je roes uitslapen
Voel je je nog moe? Draai je na het lezen van dit artikel dan maar weer om. Zoveel mogelijk uitrusten is belangrijk, want je lichaam moet herstellen van al dat vergif dat je in je lijf hebt gegoten. Slapen is de beste vorm van rusten, maar gewoon wat bankhangen kikkert ook op.
3. Maak het extra gezellig tussen de lakens…
En nu je toch al in bed ligt: een vurige vrijpartij kan ook wonderen doen om je beter te voelen. Bij seks en na een orgasme komt er namelijk veel oxytocine vrij, een hormoon dat je lichaam sneller tot rust brengt en je stress verlaagt. Je door elkaar geklutste lichaam kan wel wat kalmte gebruiken. Bovendien val je er weer sneller van in slaap.
4. Het juiste ontbijt
Uitgeslapen en bevredigd? Dan ben je klaar voor het ontbijt. «Neeeee», horen we je door elkaar geklutste maag al tot hier roepen. Maar een licht ontbijtje zal je doen. Met de nadruk op licht, want een fondke leggen doe je vóór het drinken. Zoet mag je ochtendmaal wel zijn: suiker zorgt ervoor dat de alcohol sneller uit je lichaam verdwijnt. Denk daarbij ook aan de natuurlijke suikers in fruit. Veel fruit bevat veel vocht en mineralen – twee dingen waar je katerige lijf naar snakt. Geen zoetekauw? Bak dan een eitje. Eieren zitten vol proteïnen en ook cysteïne, een aminozuur dat je lichaam helpt om de alcohol af te breken.
5. Bewegen
Op de zetel liggen is oké en vaak noodzakelijk, maar je motor gaat er wel niet van draaien. Als je genoeg energie hebt, sleur jezelf dan naar buiten en laat je lichaam wat harder werken. Je haalt een frisse neus en je lijf verwerkt de alcohol sneller. Bovendien maak je bij sport endorfines aan, hormonen die je blij maken en de pijn onderdrukken.
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/dit-moet-je-zeker-niet-drinken-en-dit-het-beste-ontbijt-vijf-tips-tegen-een-kater-die-echt-werken