Voor een kerstdiner pak je graag uit en je wil niet dat er te weinig is. Je gasten mogen toch niet met honger naar huis, wel? Dat betekent ook dat je de volgende dag vaak met heel wat restjes zit. In plaats van die gewoon de vuilbak in te kieperen, kan je ook aan de slag met de volgende recepten.
Voorgerecht: bladerdeeghapjes
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 200 gram restjes gekookte groenten
- Verse tijm en peterselie
- Gesmolten boter
- 1/2 eetlepel mosterd
- 1 ei
- 30 gram cheddar
- Peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Versnipper de peterselie en tijm en meng onder de fijngesneden groenten.
- Voeg de mosterd, een klontje gesmolten boter en de geraspte cheddar toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd het deeg in rondjes. Je kan zelf kiezen hoe groot je de bladerdeeghapjes wil maken.
- Doe wat van het mengsel in het midden van de cirkels deeg en vouw dicht.
- Klop het ei en borstel wat van het eimengsel op de randjes van het deeg, druk aan met een vork zodat ze goed dicht blijven.
- Zet de hapjes 30 à 40 minuten in de oven, ze moeten goud en knisperig worden.
- Serveer meteen.
Hoofdgerecht: decadente croque monsieurs
Ingrediënten
- 400 gram gebakken vleesrestjes (kalkoen, kip, varken…)
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 400 milliliter melk
- 2 eetlepels mosterd
- Acht sneetjes brood
- 100 gram schimmelkaas naar keuze
- 100 gram harde kaas naar keuze
- Saus naar keuze (bijvoorbeeld veenbessen)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Smelt de boter op een laag vuur. De boter moet schuimen, maar mag niet verkleuren.
- Voeg de bloem toe en laat drie minuten op het vuur. Giet de koude melk erbij en roer goed om klonten te vermijden.
- Zet het vuur wat hoger en laat enkele minuten sudderen.
- Haal van het vuur en voeg de schimmelkaas en mosterd toe.
- Rasp de harde kaas.
- Leg vier sneetjes brood langs elkaar, beleg met saus, de kaasbereiding en rasp de helft van de harde kaas erover.
- Leg het vlees erbovenop en dek af met de andere sneetjes brood. Werk af met het resterende kaasmengsel en de rest van de geraspte kaas.
- Doe in de oven totdat de kaas goud kleurt. Serveer met een slaatje.
Dessert: alles-in-een koekjes
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten boter
- 150 gram lichtbruine suiker
- 50 gram bruine suiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-extract
- 325 gram zelfrijzende bloem
- 100 gram chocoladerestjes
- 150 gram restjes noten, gedroogd fruit, karamel…
Bereiding
- Meng de boter en de suiker met elkaar tot je een schuimend geheel verkrijgt.
- Voeg het ei en de vanille toe en meng goed.
- Meng de bloem en een theelepel zout toe en mix tot je een deeg bekomt.
- Hak de chocolade, noten en andere restjes in stukken en voeg toe aan het deeg.
- Laat minstens twee uur en maximum drie dagen rusten in de koelkast. Hoe langer, hoe meer smaak de koekjes zullen hebben.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en doe het deeg met behulp van een ijsschep op de bakplaat. Let op: het deeg zal uitlopen, dus doe maximum zes koekjes per bakplaat.
- Laat 15 minuten in de oven bakken totdat ze lichtgoud kleuren.
- Laat enkele minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats ze dan naar een koelrek om helemaal af te koelen.
- Werk eventueel af met wat grof zout om de smaak van de chocolade te versterken.
Lees ook : De lekkerste recepten voor Kerstmis
Het bericht Dit maak je met de restjes van je kerstdiner verscheen eerst op Metro.