Deze warme zomerdagen smeken om een lekker ijsje. Maar let op voor die beruchte brain freeze of je kan er een stevige hoofdpijn aan overhouden. Britse onderzoekers hebben ontdekt hoe het komt dat we van ijs hoofdpijn krijgen en wat we ertegen kunnen doen.
In het British Medical Journal is een studie verschenen over hoofdpijn na het eten van ijsjes. Dat is een brain freeze en wordt veroorzaakt door – hoe kan het ook anders – koude. “Wanneer je iets koud eet of drinkt, raakt dat je keel en je gehemelte. Daardoor gaan kleine bloedvaten snel ineenkrimpen en nadien opnieuw uitzetten. Dat creëert een druk die door pijnreceptoren wordt opgepikt. Zij sturen een signaal van pijn door naar de hersenen”, aldus de onderzoekers.
Snelheid
Niet alleen de temperatuur van het eten zorgt voor hoofdpijn, ook de snelheid waarmee je eet of drinkt, is belangrijk. Wanneer je te snel eet, gaan je receptoren heviger reageren. Daardoor zal de pijn versterken. Dus hoe sneller je eet, hoe meer kans je hebt op hoofdpijn.
Wat ertegen doen?
Een brain freeze duurt normaal gezien niet erg lang en gaat snel over. Is de pijn toch ondraaglijk? Duw dan je tong tegen je gehemelte. Dat helpt om de temperatuur in je mond te doen stijgen. Helpt het niet? Drink dan iets warms. Let wel op dat het drankje niet te warm is, zo geraken je hersenen helemaal in de war. De belangrijkste tip: voorkom hoofdpijn door langzaam te genieten van je ijsje.
Het bericht Dit kan je doen tegen een brain freeze verscheen eerst op Metro.