Hoewel het echt helemaal niet erg is om de sportschool af en toe te skippen, moet het geen gewoonte worden. We sporten namelijk veel te weinig en dat is niet goed. Eén op de drie vrouwen en één op de vier mannen krijgt niet genoeg beweging volgens de World Health Organisation (WHO).
Te weinig bewegen brengt de nodige risico’s met zich mee. Zo is de kans op diabetes type 2 groter, heb je meer kans op hart- en vaatziekten en bepaalde types kanker. Het is dus niet verstandig om te vaak toe te geven aan Netflixen in de zetel na een lange werkdag.
Minimaal 150 minuten sporten
Het wordt geadviseerd om tenminste 150 minuten per week semi-intensief te sporten of 75 high intensity training te doen. Hou je je daaraan, dan is de kans groot dat je je gewicht behoudt en je bloeddruk normaal blijft. Dat gaat natuurlijk wel hand in hand met een gezond eetpatroon en een kleine pas op de plaats als het alcoholische versnaperingen en de bijbehorende borrelhapjes betreft.
“Niet genoeg bewegen kan leiden tot overgewicht, wat op zijn beurt weer zorgt voor extra druk op je hart”, zegt Dr. Luke Powels, directeur van een Britse verzekeringsmaatschappij tegen Huffington Post.
Slijtage van je gewrichten
Ook zorgt overgewicht voor extra druk op je gewrichten, zoals je knieën. Hoe zwaarder je wordt, hoe lastiger het wordt om te bewegen. „Meer gewicht met je meedragen dan waar je lichaam voor gemaakt is, kan zorgen voor snellere slijtage van je gewichten, dat verhoogt de kans op artritis.”
Nog een reden om toch even een rondje hard te lopen, is je cholesterol. Je HDL cholesterol, ook wel de goede variant die je hart beschermt, wordt hoger als je genoeg beweegt. Je spieren worden er ook blij van. Wanneer je meer sport, worden je spieren sterker. En daar worden je botten weer blij van. Je staat dus letterlijk steviger in je schoenen bij voldoende beweging. Extra fijn voor je botten, is het behouden van een gezond calciumniveau als je genoeg beweegt. “Mensen die te weinig sporten, hebben een grotere kans op zwakkere botten en dus een grotere kans dat ze breken”, legt Powels uit.
Veel positieve effecten
Mocht je het idee hebben dat je gelukkiger bent na een fijne workout, dan klopt dat ook. Je endorfine en serotonine – gelukshormonen – krijgen een extra boost. “Als je na veel sporten ineens stopt met sporten, kun je dat dus ook in je stemming gaan merken”, zegt Powels. “Sporten kan een goed mechanisme zijn om met stress of angst om te gaan. Dat komt omdat je de focus op het sporten legt, iets positiefs. Je houdt je hoofd koel en kunt beter met stress omgaan.”
Nog niet overtuigd? Je slaapt beter en voelt je energieker als je vaker sport, je immuunsysteem krijgt een opkikker en bent minder vaak ziek. Kortom: morgenochtend je weekend maar goed beginnen met een rondje stevig wandelen of hardlopen door het park?
Het bericht Deze reden maken nog maar eens duidelijk dat niet sporten niet oké is verscheen eerst op Metro.