HomeNieuwsLifestyleDeze mythes over joggen slaan nergens op

Deze mythes over joggen slaan nergens op

Over wat je moet doen om goed te joggen doen heel wat verhalen de ronde. Zo zou je vooraf moeten stretchen, is lopen op blote voeten het best en is vooral de afstand van je training het belangrijkst. Maar dat blijkt allemaal niet waar te zijn.

Je ziet elke keer gebeuren als een nieuwe sporthype heel het land verovert. Van overal duiken er regels en tips op die meer succes zouden opleveren. Maar een groot deel daarvan is op niets gebaseerd en bevordert je prestaties helemaal niet. Esquire lijstte enkele van die onjuiste beweringen op.

Je moet altijd stretchen op voorhand

Er is een deel van de lopende gemeenschap die zweert bij stretchoefeningen voor de training. Maar dat haalt niets uit, blijkt uit een studie van Tamra Llewellyn, een onderzoekster van de University of Nebraska. Als je loopt, gebruik je je spieren maar in één richting. Daarom is stretchen niet noodzakelijk en vergroot het enkel de kansen op blessures. Na de loopsessie je spieren rekken is dan weer wel gezond.

Eén keer een training overslaan is slecht voor je vooruitgang

Voel je niet schuldig als je eens in je zetel blijft liggen in plaats van te gaan lopen. Je lichaam heeft tijd nodig om te rusten en te herstellen. Ga je te veel en te snel na elkaar joggen, dan heb je meer kans op blessures. Je kan tot vijf dagen rusten zonder dat je conditie achteruit zal gaan.

Hoe verder je loopt, hoe beter

Heel wat kilometers afleggen tijdens je training is goed, maar niet de beste methode om snel vooruitgang te boeken. Nuttiger is het om een duurloop af te wisselen met een training aan hoge snelheid. Het principe staat in de sportwereld bekend als de Hanson-methode.

Je zal alleen van joggen beter gaan lopen

Dat is niet correct. Uiteraard helpt regelmatig joggen om je conditie en prestaties te verbeteren, maar er zijn ook andere trainingen die je vooruit kunnen helpen. Zo kan de juiste krachttraining wonderen doen. Beenoefeningen helpen je bijvoorbeeld om je balans of stabiliteit te verbeteren.

Lopen die je best blootvoets

Nonsens. Lopen zonder schoenen zou volgens de believers voetblessures kunnen voorkomen, maar dat is enkel in heel specifieke gevallen. Blootsvoets heb je geen steun van je sportschoen. Als je dan uit balans loopt, kan het gewicht van je lichaam net negatieve gevolgen hebben voor je gewrichten. Niet doen dus.

Joggen in koud weer is ongezond

Hoe graag je het excuus ook gebruikt om in de winter niet naar buiten te gaan, het is niet wetenschappelijk bewezen dat lopen in koud weer slecht is voor je gezondheid. Integendeel zelfs. Als je voldoende warm bent aangekleed, is het zelfs goed voor je weerstand om de koude te trotseren.

Het bericht Deze mythes over joggen slaan nergens op verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels