Kerstavond is het moment bij uitstek om jezelf en je gasten eens lekker te verwennen met kwaliteitsproducten. En daarvoor hoef je echt geen topchef te zijn. Hier is een chic maar eenvoudig menu om van te genieten met vrienden of familie.
Tartaar van zalm en schelvis
Voor 4 personen
500 g zalm • 100 g schelvis • 1 komkommer • 4 roze radijzen
3 lente-uitjes • 3 el dennenazijn (of balsamico)• 3 el walnootolie
1 limoen • 1 sinaasappel • ½ bosje dille • 1 el zalmeitjes• Piment d’Espelette in poeder • Een paar eetbare bloemen• Zout en peper
Zo maak je het
Snijd de zalm en schelvis in kleine blokjes. Snijd de komkommer, drie roze radijzen en de lente-uien in brunoise. Meng alles en zet in de koelkast. Doe de dennenazijn, de walnootolie, het sap van de limoen en sinaasappel, en de dille (houd een paar takjes over om te dresseren) in een slakom. Breng op smaak met zout en peper. Doe de visblokjes bij de vinaigrette. Snijd de overblijvende radijs in dunne plakjes. Dresseer je tartaar met een uitsteekvorm. Doe er wat zalmeitjes bij, samen met de plakjes roze radijs en de fijngehakte dille.Versier met bloemen en kruiden.
Tip! Heerlijk met een kerstbier.
Risotto van boekweit met coquilles Saint-Jacques en Comté
Voor 4 personen
120 g Comté • 240 g boekweit • 2 el olijfolie • 1 ui • 100 ml droge witte wijn • 1 liter groentebouillon • 20 g boter • 2 takjes verse tijm • Een dozijn sint-jakobsschelpen • Zout en peper
Zo maak je het
Schil de ui en snijd hem fijn. Rasp de Comté. Breng de groentebouillon aan de kook.Verhit de olie in een hoge pan. Voeg de ui toe en laat die 2 tot 3 minuten bruinen. Voeg de boekweit toe. Smeer goed in met vetstof. Blus af met de droge witte wijn. Laat de wijn verdampen en voeg regelmatig wat groentebouillon toe tot de boekweit gaar is. Laat in een andere pan de boter smelten en schroei de sint-jakobsschelpen 2 minuten aan weerskanten. Breng op smaak met peper en zout. Doe de geraspte kaas en de tijm bij de risotto. Breng op smaak en dien meteen op met de coquilles Saint-Jacques.
Parelhoen met Reinette-appels en olijven
Voor 4 personen
1 kg Reinette-appels • ½ citroen • ½ parelhoen • 150 gr zwarte olijven • ½ gehakte ui • 1 gehakt teentje knoflook • 2 glazen droge witte wijn • 1 el bloem • 2 el olijfolie • Zout en peper
Zo maak je het
Snijd het parelhoen in stukken (of vraag het aan de poelier) en marineer die gedurende 30 minuten in witte wijn. Schil de appels en snijd ze in plakjes. Doe er citroensap over zodat ze niet verkleuren. Zet opzij. Hak de ui en knoflook fijn. Laat de stukken parelhoen uitlekken en wentel ze in de bloem. Verhit olijfolie in een braadpan en bruin op een middelhoog vuur de ui, knoflook en stukken parelhoen. Draai regelmatig om zodat ze langs alle kanten goudbruin worden. Giet de wijn van de marinade in de pan. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur lager en laat ongeveer 20 minuten sudderen. Roer af en toe. Doe er de appels en olijven bij en laat nog een kwartiertje koken. Serveer naar wens met verse pasta, polenta, rijst, gebakken groenten (broccoli, venkel, wortel).
Mooie zandkoekjes met clementine
Voor 4 personen
85g rietsuiker • 250g bloem • 120g halfzoute boter • 50g praliné van hazelnoten • ½ zakje bakpoeder • 1 eidooier • Zeste en sap van 2 Corsicaanse clementines
Zo maak je het
Meng in een slakom de bloem, de suiker, de eidooier, de zeste van de Corsicaanse clementines en de praliné. Klop het mengsel. Voeg geleidelijk het sap van de clementines toe. Klop tot je een homogeen deeg hebt. Bestrooi je aanrecht met bloem. Rol het deeg uit met een deegroller. Wanneer het deeg zo’n 3 tot 4 millimeter dik is, snijd je de koekjes met uitsteekvormpjes. Bedek een ovenplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de koekjes ongeveer 10 minuten in de oven tot ze lichtjes goudbruin zien. Laat afkoelen.
Het bericht De lekkerste recepten voor Kerstmis verscheen eerst op Metro.