HomeNieuwsLifestyleDe impact van voeding op onze healthspan

De impact van voeding op onze healthspan

Onze healthspan, ofwel de periode van ons leven waarin we gezond en vitaal zijn, wordt sterk beïnvloed door verschillende factoren, waaronder onze voeding. Het is essentieel om te begrijpen hoe voedingskeuzes onze gezondheid op de lange termijn beïnvloeden. In dit artikel gaan we dieper in op de impact van voeding op onze healthspan en hoe we onze voedingsgewoonten kunnen optimaliseren voor een langer en gezonder leven.

Betaalbaar gezond eten – Is dit duurder?

Is gezond eten duurder? Volgens Julie hoeft gezond eten niet per se prijzig te zijn. Met de juiste kennis en tips kan het zelfs goedkoper zijn. “Door te kiezen voor seizoensgebonden groenten zoals winterpenen, knollen en kolen, die vaak een lage kiloprijs hebben, kun je voor een betaalbare prijs een voedzame maaltijd bereiden.” Daarnaast kan een maaltijdbox HelloFresh helpen om binnen het budget te blijven en grip te houden op de boodschappen kosten.

Voedingsstoffen en hun rol bij het bevorderen van de healthspan

Antioxidanten

Antioxidanten zijn essentiële voedingsstoffen die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in ons lichaam, wat kan leiden tot oxidatieve stress en vroegtijdige veroudering. Voedingsmiddelen zoals bessen, groene bladgroenten en noten zijn rijk aan antioxidanten en kunnen de healthspan bevorderen.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren, met name EPA en DHA, spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van een gezonde hart- en hersenfunctie. Vette vis zoals zalm, haring en makreel zijn uitstekende bronnen van omega-3 vetzuren en kunnen bijdragen aan een langere healthspan.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zoals vitamine D, calcium en magnesium zijn essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder het behoud van sterke botten, een gezond immuunsysteem en een goede spierfunctie. Het consumeren van een gevarieerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten en volle granen kan zorgen voor voldoende inname van deze voedingsstoffen.

Impact van slechte voedingskeuzes op de healthspan

Suiker en bewerkte voedingsmiddelen

Overmatige consumptie van suiker en bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot obesitas, insulineresistentie en een verhoogd risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het beperken van de inname van deze voedingsmiddelen is cruciaal voor het behoud van een gezonde healthspan.

Verzadigde vetten

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, zoals fastfood, gefrituurd voedsel en bewerkte vleeswaren, kunnen het cholesterolgehalte verhogen en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Het vervangen van verzadigde vetten door gezondere vetten, zoals onverzadigde vetten uit olijfolie en avocado’s, kan de healthspan bevorderen.

Gezonder eetpatroon: Een voornemen voor 2024

Het streven naar een gezonder eetpatroon blijft hoog op de agenda staan voor Belgen, waarbij maar liefst 68% van de bevolking dit als een belangrijke ambitie koestert voor het jaar 2024. Hoewel de intentie om gezonder te eten stevig geworteld is, blijkt uit onderzoek dat slechts 36% daadwerkelijk vasthoudt aan dit voornemen. Julie benadrukt: “In België hecht 91% van de mensen veel belang aan een voedzaam en gevarieerd eetpatroon. “De positieve trend naar gezondere voeding zet zich voort, maar het volhouden van dit voornemen blijft een uitdaging.”

Uitdagingen bij een gezonder eetpatroon

Wat maakt het naleven van een gezond eetpatroon zo uitdagend? Uit het onderzoek blijkt dat inspiratie (46%), prijs (46%), en tijd (39%) de belangrijkste struikelblokken zijn voor Belgen. Julie van HelloFresh merkt op: “Hoewel bijna 8 op de 10 Belgen aangeven te weten wat een gezond eetpatroon inhoudt, valt er nog veel te winnen op het gebied van kennis over gezonde voeding. “Met de juiste informatie kunnen obstakels zoals prijs, gebrek aan inspiratie of tijd aanzienlijk verminderd worden.”

Focus op je eigen gezondheid

In lijn met het streven naar een gezondere levensstijl, richt 82% van de Belgen zich op het consumeren van voldoende groenten. Julie legt uit: “Ondanks deze focus weet 64% van de ondervraagden niet wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten is voor een volwassene. “Naast groenten en fruit is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan andere essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, koolhydraten en gezonde vetten.”

Gebrek aan bewustzijn bij de Belgische bevolking

Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de Belgische bevolking niet let op belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten (58%), koolhydraten (58%), vezels (53%), verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten (57%), en zoutgehalte (47%). Dit gebrek aan bewustzijn benadrukt de noodzaak van educatie over gezonde voeding.

Concluderend

Hoewel de intentie om gezonder te eten hoog is in België, blijft het consistent naleven van dit voornemen een uitdaging. Bewustwording van voedingsstoffen, educatie over gezonde voeding en toegang tot betaalbare opties kunnen bijdragen aan een succesvolle implementatie van een gezonder eetpatroon.

Bron: Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van HelloFresh tussen 21 en 27 november bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%. 

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels