Geen bier zonder hop, dat zal elke bierliefhebber je vertellen. Maar als het van Amerikaanse wetenschappers afhangt brouwen we in de toekomst het gouden nat zonder dat ene bestandsdeel.
Uit een artikel in Nature Communications blijkt dat wetenschappers er in geslaagd zijn het genoom van biergist te manipuleren. Daardoor wordt de smaak van het gist versterkt, een techniek die normaal uitgevoerd wordt door middel van hop. Waarom bier zonder dit sleutelingrediënt maken? Hop is een plant die niet alleen veel water nodig heeft, maar ook heel veel arbeid vraagt.
Proeverij
Tijdens een dubbelblinde proeverij kregen 27 juryleden het hoploze bier voorgeschoteld, met succes. De jury vond bieren die met onze stam waren geproduceerd hoppiger dan het traditioneel gebrouwd bier, aldus de wetenschappers. Maar de chemici voegen daaraan toe dat de volle smaak van het traditionele bierproces wel een diverser boeket aan moleculen bevat. Aan de cafégangers dus de keuze.
Het bericht Bier zonder hop moet het milieu een duwtje in de rug geven verscheen eerst op Metro.