België telt 114.200 dollarmiljonairs. Dat is een toename van 5%. Wereldwijd was de stijging van het aantal rijken nog groter. Dat blijkt uit het World Wealth Report van consultant CapGemini.
Het aantal dollarmiljonairs, dat zijn mensen met meer dan 850.744 euro volgens de huidige wisselkoers, is in ons land met 5% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat zijn zo’n vijfduizend Belgen die dat kleine groepje vervoegen.
Wereldwijd was de stijging nog sterker. In de hele wereld kwamen er op een jaar tijd een miljoen mensen met minstens dat bedrag op hun rekening bij, of een toename met 7,4%. Hun gezamenlijke rijkdom is nog sterker gestegen, met 8,2%.
In totaal zijn er wereldwijd nu 16,5 miljoen dollarmiljonairs. Samen bezitten zij het fenomenale bedrag van 63,5 biljoen dollar. De stijging van het aantal rijken is onder meer een gevolg van de goed boerende aandelenbeurzen, vooral in de Verenigde Staten en Europa.
Ongelijkheid
Zelfs binnen de groep van rijken is de ongelijkheid groot. Het bezit van de ultrarijken, mensen met meer dan 30 miljoen dollar, nam sneller toe dan dat van de ‘gewone’ rijken die 1 tot 5 miljoen dollar bezitten. Zo’n 1% van alle miljonairs bezit meer dan een derde van de gezamenlijke rijkdom van alle miljonairs.
Rusland
In Rusland is het aantal mensen die meer dan een miljoen dollar bezitten op een jaar tijd met maar liefst 20% gestegen. Wereldwijd is dat de sterkste stijging. De grootste concentratie aan rijken vinden we in de Verenigde Staten, met 4,8 miljoen dollarmiljonairs, een stijging van 6% tegenover het jaar ervoor. Na de VS volgen Japan en Duitsland. China zit de Duitsers op de hielen.
CapGemini berekende het investeerbaar financieel vermogen. Daar zitten wel aandelen of spaarrekeningen bij, maar geen illiquide bezit als auto’s of juwelen.