Ze spreken dezelfde taal – voor het merendeel – maar daarmee is dan vaak ook wel alles gezegd over de overeenkomsten tussen Belgen en Nederlanders. Veelal wordt er in de media ook gewezen op de verschillen tussen België en vooral Vlaanderen en Nederland. Er heersen aan beide kanten van de grens ook best wel veel vooroordelen. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen België en Nederland?
Bourgondisch
Iedereen kent wel het bekende ‘koekje bij de koffie’ dat vooral op Nederlanders slaat. Hiermee wordt de Hollandse zuinigheid gekenmerkt. Hier zit deels wel een waarheid in. Deels, omdat dit vandaag de dag niet echt meer aan de orde is. Ook Nederlanders worden bij deze uitspraak herinnerd aan de spruitjeslucht van de jaren 50. Toch zit dit er nog wel een klein beetje bij de Nederlanders in. De Belgen daarentegen zijn veel meer bourgondisch. Wanneer je bij Belgen op bezoek gaat krijg je niet één enkel koekje bij de koffie, maar wordt er het liefst een fles wijn opengetrokken, een lekker biertje en veel hapjes of desnoods een compleet diner.
Autogebruik
Belgen houden van auto’s en menig Nederlander zal ook vol verbazing kijken dat zeer veel Belgische werknemers over een auto van de zaak beschikken. In Nederland is een auto van de zaak vooral weggelegd voor het hogere management en buitendienstmedewerkers. Het aantal nieuwe (lease)auto’s dat op de openbare weg rondrijdt, ligt in België hoger dan in Nederland. Een Belg zal ook gemakkelijker een lening voor een auto afsluiten, terwijl een Nederlander hier geen lening voor over heeft. Een Nederlander zal sparen voor een auto. Daarentegen is het Nederlandse wegennetwerk wel stukken beter onderhouden dan in België. Het is vanuit Nederland helemaal niet nodig om bij de grens een bordje ‘België’ neer te zetten. Een Nederlander herkent aan de slechte kwaliteit van het wegdek dat hij in België is aangekomen.
Monarchie
Een verschil van dag en nacht is de populariteit van de het koningshuis in beide landen. In Nederlands zijn koning en koningin mateloos populair. In België ziet men de koning liever helemaal niet. En dan te bedenken dat België in november
een Koningsdag heeft, maar dat niemand hier enig aandacht aan besteedt. Wil je in Nederland onder Koningsdag uitkomen, dan moet je echt naar het buitenland. Het hele land baadt in oranje en het koningspaar wordt door duizenden mensen enthousiast onthaald. Een evenement in aanwezigheid van de Belgische koning gaat, op Onafhankelijkheidsdag na, vaak onopgemerkt voorbij.
Luidruchtig of bescheiden
Misschien wel het meest bekende verschil: Nederlanders zijn luidruchtig en direct en Belgen juist bescheiden. Uiteraard zal dit van persoon tot persoon verschillen, maar waarschijnlijk zit hier wel een kern van waarheid in. Als er luidruchtig op een terras gepraat wordt, dan zijn dit in 9 van 10 gevallen Nederlanders. Belgen zijn over het algemeen bedeesder. Dit wordt als positief ervaren, maar zakelijk gezien kan het negatief zijn. Nederlanders zijn wat dat betreft veel directer dan Belgen. Bij een zakendeal met Nederlanders kan eerder tot zaken gekomen worden dan met Belgen.