Op 19 november is het Wereld Toilet Dag, een dag gewijd aan het belang van goede sanitaire voorzieningen en toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen. Uit een onderzoek van Geberit, uitgevoerd door iVox, blijkt dat de sanitaire voorzieningen in Belgische scholen niet altijd in de gewenste staat zijn. Zo maakt 1 op de 3 ouders zich zorgen over het sanitair in de scholen. Liefst 7 op de 10 leerlingen houden bovendien weleens hun behoefte op, wat tot psychologische en fysieke gezondheidsrisico’s leidt.
De toestand van de sanitaire voorzieningen in Belgische scholen is een oud zeer, en de situatie is er klaarblijkelijk niet veel op verbeterd. Dat blijkt uit een bevraging van Geberit bij 1001 Belgische ouders en 543 Belgische leerkrachten, waarbij voor het eerst zowel leerlingen, ouders als leerkrachten in heel België werden bevraagd.
Schooltoiletten zijn typische voorbeelden van piekbelasting, tijdens de speeltijden en lunchpauzes. Het is dan ook belangrijk dat het sanitair daarop is voorzien, zowel naar het aantal wc’s als spoel-en afvoercapaciteit. Over het algemeen lijkt het aantal toiletten niet het grootste probleem: ongeveer drie kwart van de leerlingen(74%) geeft aan dat er wel voldoende zijn, bij leerkrachten is dat 64%. Volgens bijna 6 op de 10 leerlingen (57%) zien de toiletten op school er verouderd uit, een kleine helft van de leerkrachten bevestigt dat (46%).
Stank
Meer problematisch zijn geuroverlast en hygiëne. Zo storen 6 op de 10 leerlingen zich zodanig aan de geur dat ze het toiletbezoek uitstellen. Middelbare scholieren zijn hier het meest gevoelig voor (69%).Verder zegt 1 op de 3 dat de toiletten niet proper zijn en niet voorzien van genoeg toiletpapier en handzeep. 40% zegt dan weer dat er toiletten defect zijn. Naar algemene tevredenheid geven leerlingen hun schooltoiletten een gemiddelde score van 6,2 op 10: kleuters geven een 6,9; de lagere school krijgt 6,4; de middelbare school 5,8).
Concentratieproblemen
Nog veel ruimte voor verbetering dus, zeker als je weet dat maar liefst 7 op de 10 leerlingen zeggen hun behoefte op te houden, hetzij altijd (12%), regelmatig (29%) of soms (27%). De voornaamste redenen daarvoor zijn dat ze niet genoeg tijd hebben om rustig naar het toilet te gaan (38%), de stank (36%), gebrek aan privacy (36%) of de staat qua netheid (33%). Opvallend: dat is zowel het geval bij jongens (68%) als meisjes (70%), maar meer in het middelbaar (80%) dan in de lagere (70%) of kleuterschool (46%).
Het feit dat jongeren toiletbezoek op school vermijden is geenszins onschuldig, zegt kinderarts Dr. Benjamin Davidovics: «Ik zie dagelijks infecties van de urinewegen, verstopping maar ook – vooral bijmeisjes – spijsverteringsproblemen en vulvitis. Deze klachten houden in twee derde van de gevallen verband met het ophouden van de boodschap, wat bovendien ook tot concentratieproblemen leidt omdat het kind zich zo focust op zijn probleem. Anderen ontwikkelen zelfs een schoolfobie. Er kunnen dus zowel biologische als psychologische problemen ontstaan.»
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/7-op-de-10-leerlingen-vermijden-de-toiletten-op-school-leidt-tot-spijsverteringsproblemen