Een afwasspons is bezaaid met bacteriën en die zullen niet verdwijnen met een regelmatige kuisbeurt van het sponsje zelf. Volgens een recent onderzoek gedijen sommige zelfs beter na een spoelbeurt door warm of kokend water.
Iedereen kan zich zo de geur van een gebruikt afwasponsje voor de geest halen. Die muffe, soms bijna rotte geur is het gevolg van de vele bacteriën die zich op de kuishulp bevinden. Niet al die organismen zijn even ontschuldig en een poetsbeurt met warm of kokend water zal ze allesbehalve verwijderen.
Volgens de resultaten van een onderzoek dat gepubliceerd werd in Scientific Reports kruipen er zelfs meer ziektebeestjes rond op sponzen die regelmatig gekuisd worden. Dat komt omdat die bacteriën meer resistent zijn tegen schoonmaakproducten en ze de gebieden die ingenomen werden door andere organismen snel kunnen innemen.
Meer bacteriën dan mensen op de Aarde
Toen de onderzoekers de kuismiddelen onder de microscoop legden, ontdekten ze dat een vierkante centimeter 5 maal 10 tot de tiende macht aan bacteriën bevatte. Dat is zeven keer het aantal mensen op deze planeet en een hoeveelheid die voor de rest enkel in uitwerpselen wordt teruggevonden.
We willen je geen angst aanjagen, maar de onderzoekers vonden organismen die een longontsteking en hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Een van de bacteriën, moraxella osloensis, kan infecties veroorzaken bij mensen met een zwak immuunsysteem en is ook bekend als de oorzaak van stinkend wasgoed.